Zene Írta: Csókás Péter

A hírhedt vírus videó tanulsága szerint a ,,A zene az jó”. A különböző felmérések és saját tapasztalataim szerint a ZENE a tinédzserek életének nagy részét képezi. A Cikk további részeiben ilyen kérdésekkel fogunk foglalkozni:

  • Miért is szeretjük a zenét?
  • Milyen fajtái a legelterjedtebbek mostanság?
  • Hogyan vélekednek róla felnőttek
  • Van-e hatása a személyiségünkre

 

Miért is szeretjük? Nem lehet megfogni, láthatatlan, ehetetlen, szagtalan mégis szeretjük. A zene olyan mint egy nyelv amit mindenki megért és mindenki úgy értelmez ahogy akar. A zene összeköt, közösségeket hoz létre. A zenét mindenki saját ízlése szerint válogatja. A zenét néha érzelmekhez, életünk történéseihez kötjük. Ilyenkor visszagondolva nosztalgikus érzés fog el egy-egy dal hallatán.

A zenében mindenki megtalálja önmagát. A zene szép. Nem úgy mint egy virág vagy egy kép, de szép. Nem látjuk de mégis érezzük, hogy az.

 

Ahogyan már említettem a zene a tinédzserek életének nagy részét képezi. Felvetődik hát a kérdés : milyen zenéket szeretnek a fiatalok. A legelterjedtebb zenei műfaj töretlenül a pop(persze ez nem meglepő mivel a popular rövidítése), ám feltörekvő zenei ág az elektronikus zene is.

Szinte minden műfajának lelkes rajongó tábora van és véleményem szerint nem kérdéses, hogy ez lesz a jövő mainstream zenéje. Ezt azzal támasztanám alá, hogy a 10 év alatti gyerekek 90% ezt hallgatja. Természetesen a zene világában mindenki megtalálhatja a hangulatához illő számokat és stílusokat.

 

Rengetegszer lehet hallani főleg az idősebb rétegektől, hogy a mai zene mennyire értelmetlen, túl erőszakos, embertelen és furcsa. Ezek a kritikák a múltban ugyanúgy érték a fiatalok által kedvelt dalokat. Mivel a zene folyamatosan változik, ezért mindig is voltak , vannak és lesznek is nézeteltérések a kiskorúak és az öregebbek között. Ez természetes nem azt támasztja alá, hogy maga a zene vagy a minősége egyre rosszabb lesz csupán azt, hogy a zene mindig más, ergo változik. Nem is várhatjuk szüleinktől, hogy őrültek módjára ugráljanak egy jelenleg felkapott Dubstep szerzeményre, és nagy valószínűséggel azon sem fogjuk őket kapni, hogy komoly szerelmi problémáikat Justin Bieber számokkal orvosolják(ez természetesen annak is köszönhető, hogy a mai zenék nagy része a fiataloknak készül akik jobban preferálják a gyors, pörgős számokat mint jóval nyugodtabb szüleik). Ez nem is baj hiszen az életben kell a változás és a haladás. Tehát a nagymamánk néha ugyanúgy vélekedett szüleink zenei ízléséről, mint most szüleink a miénkről.

 

Biztosan sokan elgondolkodtatok már azon,hogy van-e hatása a zenének a személyiségünkre. Itt is megoszlanak a vélemények, ezért inkább csak az adatokra hivatkozok. Egy amerikai egyetem kutatócsoportja felméréseket végzett a témával kapcsolatban. Több mint 200 egyetemi hallgató együttműködésével fél év alatt megszülettek az eredményeik. A diákokat kreativitást, és problémamegoldó készséget igénylő feladatoknak vetették alá. Az már azonnal kiderült, hogy a zene nincs semmilyen kapcsolatban az értelemmel. A különböző feladatokból az is kiderült, hogy nincsen átlátható összefüggés a zenei műfajok és az alanyok szociális élete között. Sőt még a tapintatosság terén sem találtak különbséget az eltérő zenei ágak kedvelői közt.  Ezen adatok szerint kimondhatjuk a zene nincs hatással a személyiségünkre. Szerintem inkább éppen a zenével akarjuk tükrözni az aktuális nézeteinket.

 

Összességében szerintem a zenét ne úgy fogjuk fel mint egy találmányt. Inkább úgy, mint egy adottságot, amellyel születtünk. És tekintsünk úgy rá mint egy tartókapocsra az emberek között, hisz ki ne szeretné valamelyik zenei ágat és mely népnek ne lennének saját népi dallamai?

 

Források:

 

https://www.researchgate.net/publication/232435072_The_Effect_of_Music_and_Lyrics_on_Personality

 

http://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_we_love_music

 

https://simple.wikipedia.org/wiki/Music

Vélemény, hozzászólás?