Viszonyom az okos eszközökhöz (Józsi írása)

Okos eszközöket nagyon gyakran használunk, ott vannak a mindennapjainkban, iskolában sőt sokszor még a szabadidőnkben is. De mire is jók ezek nekünk? Például nagyrészt tanulásra, de a kikapcsolódást is segítik a konzolok, illetve a számítógép. Sőt ott van még korunk egyik leghasznosabb  eszköze az okostelefon is, szinte bármire használható, iránytűnek, térképnek, könyvolvasónak, Mp3 lejátszónak (ami nem csak Mp3-mat játszik le)… Sőt, a legújabb Iphone még mérlegnek is jó lenne, ha a drágalátos Apple nem tiltotta volna be az összes ilyen jellegű alkalmazást. Sajnos kenyeret még nem lehet vele pirítani, de várjunk csak amíg kijön az új Iphone.

iphone-6s-25

Kitérek egy picit a számítógépekre, amiket mi nagyrészt tanulásra (?) használunk. Feladatainkat nagyrészt egy Microsoft által fejlesztett, az Office előfizetés keretein belül megkapott, OneNote nevű programban végezzük. A program leginkább jegyzetelésre volt alkalmas, amíg a Microsoft ki nem találta, hogy ez a program alkalmas a tanulásra is. Mi Magyarországon, az elsők között tanulunk ezzel a módszerrel. Sok tantárgyat megkönnyít ez a módszer, de például a matematikai feladatokat sokszor egyszerűbb a jó öreg négyzetrácsos füzetben megoldani. Nagy nehézsége ennek a rendszernek, hogy sok minden elterelheti a figyelmünket, például egy-egy Facebook értesítés óra közben, amit nem bírunk nem megnézni, vagy valami érdekes új játék amiben fejlődni szeretnénk, vagy csak egy hibaüzenet… Persze mindez óra közben történik, így néha kihúzza a gyufát a tanároknál.

20150903_matek7_5

Persze ezeket a “kütyüket” nem csak tanulásra használjuk, mind a számítógép, mind az okostelefon alkalmas a szórakoztatásunkat szolgáló alkalmazások vagy játékok futtatására. Alkalmazások közül ezek leginkább szociális alkalmazások, a játékok közül pedig nem lehet így egyértelműsíteni. Telefonon leginkább a 2-2,5 dimenziós játékok, számítógépeken pedig inkább a 3 dimenziósak terjedtek el. A játékoknak rengeteg fajtája van pl.: FPS, MOBA, MMO, RPG, satöbbi… Ezekről regényt lehetne írni, de annyira nem érdekesek, hogy megtegyem.  Persze, ha a számítógépünk nem elég erős ahhoz, hogy futtassa ezeket a játékokat, akkor vehetünk egy konzolt, ami a fele a számítógépünk árának.

xone_gxs9

9 comments on “Viszonyom az okos eszközökhöz (Józsi írása)

Vélemény, hozzászólás?