Változások 1 év alatt – Bek-Balla Flóra, Fél Andrea, Takács Petra

Sok minden változik körülöttünk. A madarak, a növények, a hagyományok és a divat. De mi is folyamatosan változunk akár akarjuk akár nem. A változás egy relatív dolog, amit a kívülállók jobban érzékelnek, mint saját magad. Átalakul, hogy mit értékelsz jobban, mit tartasz fontosnak, kiket szeretsz vagy nem kedvelsz. Ennek az oka lehet egy új környezet vagy akár egy új barát is. A mi cikkünkben főleg a mostani hetedikesekről fog szólni.

Kíváncsi voltam, hogy ki, hogy változik, mit gondol magáról vagy épp másokról. Miként gondolkozik máshogy mióta a régi sulijából idekerült, az AKG-ba. Megkérdeztünk pár embert, mit gondol mennyit változott 1 év alatt egy új környezetbe kerülve. Sokak úgy vélik, felszabadultabbak, magabiztosabbak és nyitottabbak lettek. Van akinek megváltoztatta a szokásait, kevesebbet játszik, jobban érdekli a társasági élet.  Volt aki nem a barátok miatt változott meg, hanem az iskola miatt, sokkal kreatívabb, együttműködőbb lett, például a csapatmunka által. Itt például beleszámít az is, hogy milyen az iskolai rendszer. Az epochális tanítás új volt számunkra, amit kis idő elteltével mindenki megszokott. A közösség együttműködését is segíti az órákon való csoportos munka.  Mivel itt már az óra 80 perces, sokan (akik nem az AKG-ban tanulnak) azt hiszik, hogy alig lehet kibírni egy ilyen órán, de nem, sőt ez még türelmesebbé tesz minket, több időnk van dolgozni és figyelni is jobban tudunk egymásra. Lehet, hogy néha elfáradunk, de ez is beletartozik a változásba.  De nem csak a barátaink, hanem a tanárok is segítenek az alkalmazkodásban. Segítenek a nagybetűs élet felkészülésére és rávezetnek a dolgok megértésére.

Kevés olyan ember van, aki visszahúzódóbbá vált, kevésbé nyilvánul meg, nem mutatja ki véleményét vagy akár el is zárkózik. Általában ez a kiközösítés miatt történik. De nálunk ez ritkán esik meg, mivel a suli az elfogadó,befogadó nézeteket tolerálja.  Mondjuk itt is megtörténik néha, de ezt a patrónusok vagy akár barátok azonnal korrigálják, helyrehozzák, orvosolják. Szerény véleményem szerint ezért is jobb lenni itt az AKG-ban, mint valahol máshol.

Vélemény, hozzászólás?