Tudomány – Bek-Balla Flóra

Sok 13 évest izgat a mai világ és azon belül a tudomány. Én ezek a tinédzserek közé tartozom. Cikkemben a mai felfedezésekről fogok írni.

Kit nem izgat, hogy mi van rajtunk kívül az Űrben, a csillagok otthonában? Nemrég találtak rá az általunk ismert világegyetem legnehezebb csillagaira. A NASA és az ESA űrteleszkópja, a Hubble talált rá egy csillaghalmaz keresése közben. A fiatal csillaghalmaz otthonában több mint 50 ezer csillag van aminek tömege 50-szerese a Napénak, de ezek közül kilencnek 100-szorosa is meg van. Az utóbbi csillagok együttesen 30 milliószor fényesebbek a Napnál. Ám ezek igencsak rövid életűek.

Névtelen kép2
R136a1 csillaghalmaz

Következő témám kapcsolódik az előzőhöz, a jövő héten a Földünk mellett elhaladó üstökösök fognak szerepelni a cikkben. Két üstökös követi egymást rövid idő alatt, hétfőn és kedden. Semmiképp sem veszélyeztetik a Földünket, biztonságos távolságban fognak elhaladni Földünk mellett. Szabad szemmel nem, de teleszkóppal lehet majd látni a két üstököst. Teleszkópokat elő!

Névtelen kép3
Illusztráció egy üstökösről

És végül a harmadik és egyben legutolsó téma a felejtés lesz. Sokan mondják azt, hogy nem felejtünk tanulás közben, példa is van erre: a biciklizés. Ám, ezt nemrégiben megkérdőjelezték az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatói. Egereken tanulmányozták az agy azon részét, ami az emlékek kialakítását segíti elő. Miközben az emlékek rögzülnek, a “fő”  úton lévő neuronok közötti kapcsolat erősebbé válik, de ha ezt az útvonalat elzárták/blokkolták akkor az egér képtelen volt a hanghoz társítani bármilyen féle következményt. De ha az egerek ezelőtt megtanulták az asszociációt (kapcsolat fenntartás), akkor fel tudták idézni a memóriát. Ez bebizonyítja, hogy ez az út létfontosságú a felidézésben. De ez váratlan következményekkel járt együtt, az emlékek kitörlődtek. Erre az egyik magyarázat, hogy az agyban korlátozott a hely, nem tud végtelen mennyiségű információt befogadni. Így amikor tanulunk meg kell gyengíteni néhány “kapcsolatot”, vagyis egy új dolog megtanulásához el kell felejteni valamilyen régebben tanult dolgot.

Névtelen kép4
Agy
wnsyxFajsgkyajXo
Egér alany

Vélemény, hozzászólás?