Töri órakritika (Rafai Benedek cikke)

 

A sok élvezetes AKG-s óra óra között, nekem kétségtelenül a történelem a kedvencem. Nem feltétlenül szeretnék ezzel kapcsolatos pályára lépni, de még így is ez az óra kelti fel legjobban az érdeklődésemet. A történelem minden szempontból érdekes, a fajunk eredetét, és fejlődését követjük nyomon, de egy csipet pszihológia is megbújik a tantárgyban, azáltal, hogy kitárgyaljuk, hogyan gondolkodtak az uralkodók, és hogy az emberek hogyan viszonyultak hozzá tömegesen. A történelemben nincs semmi kiábrándító, de az óra hátránya, hogy rengeteg tanulás szükséges a jó eredményekhez. A konkrét események megjegyzése nem igazán okoz gondot, de az évszámok (hacsak nincs valami jellegzetességük) rögtön elszállnak a fejemből. Ez a második „legtanulósabb” tantárgy a term-tud után, és ezt a feladatot Vica tökéletesen el tudja végezni, csupán a hozzám hasonló önjelölt szónokok hátráltatják, és bűntudatom is van miatta, majd próbálom visszafogni magam.

Az óra lassabban is halad emiatt, Vica gyakran emlegeti, hogy mi vagyunk a leglassabban haladó kupac, bár ez másoknál is elhangzott, ami viszont biztos, az az, hogy nem tartunk ott töriből, ahol kéne.

Valószínűleg a hagyományos iskolából jötteknek egyértelmű, hogy ez az óra magasról túlszárnyalja az régebbi óráit, de nekem, aki alternatívból mentem alternatívba, sokat kellett agyalnom, hogy melyiket szerettem jobban. A jó öreg Matyi bácsi elképesztő humorával mindent a fejünkbe vert, amit lehetett, Vica pedig barátságos, kedves, humort sem nélkülöző mintatanár, nem tudom eldönteni, kit válasszak, de kétségtelenül furcsa volt a váltás a férfi és női tanár között.

Mindenki tudja, hogy a Vica könnyen felidegesíthető, de valahogy direkt felhúzzuk őt, csak, hogy leteremtsen minket, mert ez valami beteges élvezetet okoz nekünk. Szeretjük felhívni magunkra a figyelmet, mert valahogy ezen az órán nem kapjuk meg a megfelelő mennyiségű önmegvalósítási lehetőséget, de ez hosszútávon inkább fejleszti a szociális képességeinket, vagyis azt kell mondanom, hogy Vica tanítási módszere majdhogynem tökéletes.

2 comments on “Töri órakritika (Rafai Benedek cikke)

  1. egyszerűen csodálatos vagy, Benedek! Elképesztő személyiség, és hihetetlen tehetség! Felnézek rád, te vagy a példaképem, ó Benedek…. A kreativitásod határtalan, minden, amihez hozzáérsz gyönyörű, és értékes lesz! Egyetlen vágyam, hogy egyszer hozzám szólj, ó Benedek!

Vélemény, hozzászólás?