Szelfizés – Liza, Juli, Gréti

Pár éve nagyon népszerűvé vált a szelfizés, azaz az okostelefonokkal való képek készítése önmagunkról. Ez főleg a 13 és 16 év közötti fiúkra és lányokra jellemző. Mindenkinek más a véleménye erről a tevékenységről. Ha úgy vesszük, hogy van egy halmaz, akkor két nagy alaphalmaz van; azok, akik szeretnek, és azok, akik nem szeretnek szelfizni.

A ”szeretnek szelfizni” halmaz tovább bővül. Ide kerülnek azok, akik néha, ha egy szép helyen, vagy barátokkal, családdal vannak, csinálnak egy képet, hogy megörökítsék a pillanatot. Szintén ide tartoznak még azok is, akik minden percben (0-24-ben) magukat fotózzák, és már nagyjából ’sportot űznek’ a szelfizésből.

Ez a halmaz szintén bővül. Ide kerül az a kategória, amikor valaki folyamatosan képeket csinál magáról, aztán azt feltölti közösségi oldalakra. (Rengetegen úgy gondolják, hogy ez már egy ciki kategória.)

Mivel nagyon közismertté és kedveltté vált ez a szokás, manapság már szinte nem is gyártanak olyan telefonokat, amiknek nincsen belső kamerája. Feltalálták a szelfibotot, ami szintén nagyon népszerűvé vált.

clip_image002

Készítettünk egy kérdőívet (ezt 23-an töltötték ki), amiben azt kérdeztük meg a többiektől, hogy mit gondolnak általánosságban a szelfizésről, szoktake szelfizni, ha igen, mikor; és végül azt, hogy az elkészült képeket feltöltik e valahova.

Legtöbben azt mondták magukról, hogy semmi közük a szelfizéshez, de akadtak jelentősen, akik szerint ez egy nagyon jó dolog. Csak az évfolyam 10%-a mondta, hogy semmi értelme nincs.

Akik úgy vélik, jó dolog a szelfizés, azok szoktak is. Kevesebben voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ők egyáltalán nem szoktak magukról ilyen képet készíteni. Legtöbbször abból az okból eredendően, hogy hasznosabb dologgal szeretnék tölteni idejüket.

A kérdőívet kitöltők közül sokan azt mondták, hogy vagy nagyon ritkán, vagy soha nem szelfiznek. Nagyon kevesen vallották be, hogy egyfolytában (0-24-ben) magukat fotózzák. A többiek alkalmakkor, vagy ha valami olyan helyen vannak, ami fontos számukra, megörökítik a pillanatot.

Az elkészült képet/képeket sokan nem töltik fel sehova, mivel nincsenek fent semmilyen közösségi oldalon, vagy nem tartják fontosnak a képeket megosztani másokkal. Nem volt senki, aki azt mondta, hogy akármilyenre sikerül a kép, minden esetben feltölti valahova; legtöbben csak akkor osztják meg másokkal, ha nagyon jól sikerültek.

Mi személy szerint szeretünk szelfizni, ha együtt vagyunk, és ha jól érezzük magunkat.

clip_image004

Vélemény, hozzászólás?