Számítógépes hobbik (Weiler Márk cikke)

Ma már elég sok velünk egy korú gyerek használ számítógépet. Sokan arra gondolnak, hogy a korunkbeliek csak játszanak a gépeken. De a gépek persze sok más mindenre is használhatóak. Én most a gépeken elvégezhető hobbik közül 4-ről.

Játék készítés: Mint már említettem a számítógépek nagyon jó játék platformok. Viszont szerencsére itt akár játékokat is lehet készíteni. Nagyon sok bonyolult nehezen használható ilyen program van, viszont én most ezek közül egy egyszerűbbről fogok írni. Ez nem más, mint az RPG Maker sorozat. Én ebből a tökéletesen működő 2003-mas darabot használom. Ennek a programnak az a lényege, hogy klasszikus felülnézetes szerepjátékokat készíthetünk. Ez egy nagyon egyszerűen használható program, amiben semmit sem kell programoznunk. Akár 1 perc alatt egy nagyon alap játékot lehetne készíteni. Igaz ebben a játékban semmit nem lehet csinálni csak mozogni. Persze ennél sokkal érdekesebb bonyolultabb játékokat lehetni csinálni. Akár még körökre osztott csatákat is bele lehet rakni. Én lassan már 10 órája dolgozom az első próba játékomon, szóval akár nagyon sok ideig is lehet dogozni egy játékon. Ezt a programot a steamen megtalálhatjátok és ezt a 2013-as verziót akár 20 euróért is megvehetitek. Jó játék készítést!

 

Animáció készítés: Ez egy nagyon érdekes téma, amibe alig kóstoltam bele. Én itt a Hoon Boom Harmony Trial verzióját használtam. Ez egy tökéletes program mindenféle animáció készítésére. A legalapabb verzió tanulóknak 6 dollár. Tulajdonképpen két animációs technika van, amit használnak. Ez a kettő: képkockáról képkockára (frame by frame), és keyframe animálás. A frame by frame animálás, a klasszikus animáció, amikor képkockáról képkockára megrajzoljuk az animációt. A keyframe animációknál egyszer megrajzoljuk, a karakter majd beállítunk neki csontokat. És utána ezeket a csontokat mozgatjuk. Sokszor ezt a két animációt ötvözni kell, mert sokszor jobban és effektívebben lehet haladni a keyframe animációval, de van olyan, amit csak frame by frame animációval lehet megcsinálni. Ez egy viszonylag nehezebb dolog, amibe bele kell tanulni, de szerintem egy nagyon jó hobbi lehet.

 

A film készítés: Ez a hobbi eléggé hasonló témájú, mint az előző. Ma már ugyanis csak egy telefonnal jó filmeket lehet készíteni, viszont a számítógépen ezeket a filmeket felturbózhatjuk. Itt lehet a legjobban megvágni (igaz már telefonos vágóprogramok is vannak), itt lehet különböző effekteket is hozzá adni. Persze akár a gépünk képernyőjét is felvehetjük, ha éppen ahhoz van kedvünk. Ha filmezni akarunk, akkor a számítógép egy nagyon hasznos eszköz lehet.

 

És persze a játékok. A számítógép az egyik legjobb hely ahol játszani lehet. Ez az a platform ahol a legtöbb szabad fejlesztésű játék található.

A számítógép a velem egykorúak számára is lehet több mint csak egy játék platform. Nagyon sok kreatív és hasznos dolgot csinálhatunk a gépen, most talán csak hobbiként később akár munkaként is.

 

Weiler Márk

 

 

2 comments on “Számítógépes hobbik (Weiler Márk cikke)

Vélemény, hozzászólás?