Szabadidőnk 13 évesen – Juhász Lili

Kikapcsolódásként mindenki szeret sportolni, kézművesedni, tévét nézni, utazni, filmet vagy sorozatot nézni. Vajon ki melyiket mennyire szereti és csinálja? 9 hetedikes, 13 és fél év körüli fiú és lány válaszai alapján erre jutottam… 100 % – ban mindenki rendszeresen sportol a megkérdezettekből az évfolyamon, ami nagyon egészséges életmódra utal.

A megkérdezettek több, mint fele táncol (tehát kb. 5 fő), és vannak, akik röpiznek vagy kosaraznak. Ők minimum kétszer edzenek egy héten. Persze a tizenhárom éveseknek nem csak ilyen jó szokásaik vannak, általában a tévénézés is népszerű köztünk, de a válaszadók nagy része mégsem néz mindennap. Amikor megkérdeztem, hogy sorozatot vagy filmet néznek szívesebben szabadidejükben, akkor nagyon nehéz kérdést tettem fel, hiszen mindenki szereti mindkettőt, de mégis kétszer annyian néznek inkább sorozatot, mint filmet. Ennek lehet az az oka, hogy nincs egyszerre annyi időnk, hogy végigüljünk két órát.

Ezután azt a kérdést is feltettem, hogy hova megy a korosztályunk szívesen szabadidejében. Legtöbben a barátaikhoz, vagy a szabadba sétálni. Vannak olyanok is, akik vásárolni, moziba, sportolni, vagy akár múzeumba járnak.

A kérdőívből azt is megtudtam, hogy mindenki szokott utazni. Nem mindenki utazik külföldre, de a többség egyszer vagy kétszer megy évente. Ausztriában és Olaszországban a kilenc főből heten is jártak már. De voltak közülünk Franciaországban és más európai országban is.

Amik nálunk a legizgalmasabb elfoglaltságok az évfolyamon, azok a szakkörök az iskolában, és az egyéb különórák. A megkérdezettekből négyen járnak újságírásra. Többen járnak táncra és színjátszásra is, és, mint ezt már említettem, sokan űznek különféle sportokat, mint például a vívást. De a kitöltők közül többen még említették azt is, hogy énekelnek, valamilyen nyelvet tanulnak vagy hangszeren tanulnak játszani, akár lovagolnak.

Szóval rengeteg dolgunk van 13 évesen, de ezek a szakkörök mindenkinek örömöt okoznak. Legtöbben megpróbáljuk jól kihasználni szabadidőnket, hogy azzal foglalkozzunk, amit szeretünk.

 

A zene: amit mindenki szeret

25 tanuló válasza alapján az évfolyamról

Az első kérdés, amit feltettem, az az volt, hogy mennyi zenét hallgatnak a diákok: a megkérdezettek 60 %-a mindennap hallgat zenét, és olyan is van, aki úgy gondolja, hogy ő „egyfolytában”. A válaszadók több mint felének mindegy, milyen régi vagy új számot hallgatnak, az a fontos, hogy tetsszen. Egy picit kevesebben (kb. 40 %) mindent hallgatnak, ami ma népszerű, és olyan is van, aki a régebbi zenéket preferálja, de nem sokan ( kb. 10 % ). A válaszolók nagy része popot hallgat, de sokféle zenét hallgatunk: rockot, dubstepet és rapet is,  főleg újakat.

Amit az ember mindig észrevesz, amikor tömegközlekedésen utazik, az az, hogy majdnem mindenkinek minden korosztályban fülhallgató van a fülében. Kíváncsi voltam, hogy az évfolyamon mennyire népszerű ez a szokás. A gyerekek fele mindig hallgat zenét, ha utazik, negyede sohasem és a másik negyede csak néha.

Az évfolyamon a diákok nagy részének nincs egy bizonyos kedvenc száma, ezzel nehéz kérdést tettem fel, de sokan szeretik az Avicii-, Imagine Dragons-, Fifth Harmony-, Meghan Trainor-, Adele-, Sam Smith-számokat, ők egyben a kedvenc előadóik is.

És végül a most legnépszerűbb szám az évfolyamon a 7 years Lukas Graham – től, de a Hello – t Adele – től sem hallgatják sokkal kevesebben.

 

Mi 13 és fél évesen ezt csináljuk a szabadidőnkben, és ezek a hobbijaink.

Vélemény, hozzászólás?