Sorozatnézés a mi korunkban – Madár Kata és Spasic Fábián

Sorozatnézés a mi korunkban

írta: Madár Kata és Spasic Fábián

pll, how to get away with murder, house of cards, teen wolf, scream queens, sorozatok, filmek, netflix, vicacsibe

 

Szerintem mindenki egyetért abban, hogy a sorozatok bárkinek kikapcsolódást nyújthatnak, persze csak ha igazán érdekesek. Én általában nem teszem túl magasra a mércét, és bármelyik sorozatot végignézem (vagy végigszenvedem), ha már elkezdtem. Szerencsére most egy jó sorozatba kezdtem bele, persze abba sem tudtam hagyni ameddig be nem fejeztem. Egyébként ez a sorozat nevezetesen a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot. Ami felkeltette a figyelmemet a sorozatban, és ami miatt ennyire elfogult vagyok vele szemben, az az, hogy nem a hagyományos komfort-területen mozog, hanem határokat feszeget, erkölcsi kérdéseket vet fel. Ebben a sorozatban nincsenek tabuk, akár egy gyilkosság nemes célért, akár annak eltusolása.

 

A lányok körében a legnagyobb érdeklődés a Pretty Little Liars és a Teen Wolf iránt van amikben ugyancsak van akció, de sokkal kisebb mértékben, mint azokban, amiket én nézek. A fiúk körében a House of Cards is nagy érdeklődésnek örvend, amely egy politikai sorozat, amit a Netflix online streaming szolgáltató gyárt. Ők egyébként egyre több és jobb sorozatot gyártanak.

 

Bár mi nagyon sok sorozatot nézünk, de ezt általában nem a tévén keresztül tesszük, hanem különféle mobilos vagy online lehetőségekkel. A már említett Netflix egy előfizetéses online videótéka (másnéven streaming), de az interneten is sok ingyenes oldalt találni, ahol kedvenc sorozatainkat, bár rosszabb képminőségben, de bárhonnan elérhetünk. Ha viszont valaki külföldre utazik, és nem lesz internet-hozzáférése, akkor kézenfekvő megoldás, ha egyszerűen letölti.

 

A letöltést sokan a kalózkodással, bűncselekménnyel kötik össze, amely teljes tévedés, mivel vannak legális fájlmegosztók is. Egyébként Magyarország legnagyobb kalózoldala igazából nem is kalózoldal, így nem is illegális. Ezt annak köszönhetik, hogy Magyarországon nagyon enyhe a szabályozás erre, és így egy fájlmegosztó oldalnak minősül, és a működés teljesen törvényes.

 

De visszatérve a letöltéshez: a letöltés előnye, hogy külföldön is nálunk lesz, viszont helyet foglal a mobilunk memóriájában. Én személy szerint ezt a megoldást preferálom, hiszen így nem fogyasztja a mobilinternetemet sem a folyamatos streaming. Egyébként filmnézéshez ideális megoldás lehet egy VR/AR headset amivel egy moziba varázsolhatjuk magunkat, hogy ideális körülmények között megfelelően bele tudjuk élni magunkat a filmbe. Ha valaki szeretné nagyképernyőn nézni a sorozatait, és valami nem engedi neki a VR beszerzését, akkor a mai Smart TV-k egyik legnagyobb (vagy egyetlen) előnye, hogy USB olvasóval is rendelkeznek, így a letöltött epizódokat a nagyképernyőn nagyfelbontásban is élvezheti. Ugyancsak szóra érdemes, hogy a Netflix ezzel szemben nem csak Smart TV-ken hanem a Set Top Boxokon is jelen van. Az egyik legnépszerűbb platformon, az Apple TV-n is ott van, és nem szükséges USB olvasó a használatához, így nem csak a TV-n, de az iPhonen, iPaden és Android mobilokon is használható. Összességében alapjáratban a Netflix a legjobb választás lehet, persze csak ha folyékonyan, vagy legalábbis tűrhetően beszélünk angolul, ami nem minden 13 és fél évesnél van így. Így máris szűkül a réteg. Továbbá megjegyezném, hogy ha nem Wi-Fin vagyunk, akkor akár nagyon nagy számlákat is generálhat a vaskos internet igényű applikáció. És akkor most jönnek a letöltés előnyei: a nulla internet igény, bárhol elérhető (feltéve ha fel van valamire másolva, pl.: USB), és persze az ára, ami éppen egyenlő 0-val. Azt gondolom, hogy 13 és fél évesen a szüleink nem biztos, hogy előfizetnének egy szolgáltatásra, így egyelőre sokkal elérhetőbbnek tűnik a letöltéses megoldás vagy akár az online megoldás, aminél az egyetlen probléma az lehet, hogy annak még még nagyobb az internet igénye mint a már említett Netflixnek, de ezt már mindenkinek maga kell eldöntenie…

Vélemény, hozzászólás?