Pénz – Csehi Ágó

A különböző generációk és társadalmi osztályok különböző módon állnak a pénzhez. A mi korosztályunk sokszor teljesen másra és más összeget szeretne költeni, mint ahogy azt az anyukája/apukája gondolná.

Az idősebb korosztályok pl. a technológiai eszközökre szinte nem költenek semennyit, nekik ez kimaradt a fiatalkori életükből, és nem akarják ’átkódolni’ magukat. Ugyanakkor szörnyülködnek, ha meghallják, hogy 200 ezerbe került egy gép. Mert hát ugye abból csomó répát lehetne venni. A répa pedig jó.

A zsebpénz fogalma minden családnál mást jelent. A szülők rengeteg esetben szeretik meghatározni, hogy a gyerekük mire költheti a saját pénzét.

Sokan egy fix összeget kapnak, mint egy fizetést, és abból kell minden otthonon kívüli vásárlását megoldania. Van, aki külön kap az ’alap’ dolgokra, és azon kívül van valamennyi pénz, amit elvileg arra használhat, amire csak akarja. Van, ahol nem kap senki semmit. Van, ahol házimunkát kell csinálnia, hogy kaphasson zsebpénzt. Van, aki ünnepekre ajándékként kap.

A bankkártya egy szent tárgy, amihez gyerek kéz nem érhet! Nemhogy holmi online láthatatlan boltokban láthatatlan dolgokért láthatatlan embereknek fizessen vele a beste kölke!

Rengeteg felnőttnek szokása azzal nehezíteni az életet, hogy megtiltja az összes online webshop használatát. A múlt évezredi balkáni élményeik alapján rettegnek bárkinek, vagy bármilyen oldalnak megadni a bankkártya adataikat. A készpénz az egyetlen fizetési módszer, és pénzt CSAK ott szabad kivenni, ahol a bakomat mögött van bank, és benne egy élő, hús-vér ember esetleges probléma megoldására készen áll.

A tizenéves korosztályban jellemző, hogy sokan külföldi (angol, amerikai) videókat néznek YouTube-on, akiknek a készítői gyakran magyar viszonylatban nagyon gazdagok. Ez egyfajta értékrendi zavart okozhat sok gyerekben. Azt látod, hogy az az ember 300 dollárt költött egy játékra, amiről úgy beszél, mintha az semmi lenne, de ha belegondolsz, hogy az kb. 90 ezer forint. Nem tudod, hogy utáld, irigyeld, vagy mindkettőt egyszerre. Vagy esetleg nyugtatod magad, hogy az nem is olyan sok, és ha akarnál, te is bármikor vehetnél. Csak utána nem ennél fél évig.

12-17 évesek között rengeteg versengés van, hogy kinek van jobb telefonja, laptopja, tabletje stb. Ezek az eszközök presztízskérdéssé váltak, úgy, mint az autó vagy a cipő, csak a fiatalabbak körében. Gyakran úgy tesznek (inkább teszünk), mintha minden értéktelen kicsinység lenne, közben sokszor nem tudják, hogy mi áll a mögött a pénz mögött.

A pénz értékéhez való hozzáállás ebben a korban nem túl valóságszerű. Nem kerülnek még munkahelyzetbe, ezáltal nem érzik, hogy Magyarországon mi számít reálisnak. Ha megkérdeznek egy tizenévest, hogy mennyi pénz lenne az, amivel elégedett lenne majd fizetésnek, általában egy ½-1 millió közötti összeget mond. Ami tényleg nagyjából elég ahhoz, hogy az alapszükségleteiden kívül normális cuccokat is tudj venni. Ha viszont ugyanezt kérdezik egy 20-25 évestől, a válasz 140-200 ezer körül szokott lenni, ami sokkal közelebb áll egy átlagos kezdő fizetéshez.

 

Tehát a teenagerek sokkal szabadabban tudnak gondolkodni a pénzzel (és minden mással) kapcsolatban, figyelmen kívül tudják hagyni a társadalmi normákat, beidegződéseket. Rengeteg hatás éri őket, és ezt még sokan nem tudják kezelni, és gyakran összezavarodnak, nem tudják hova tenni magukat.

 

Natgeo cikk (angol): http://bit.ly/1hZqIk8

Vélemény, hozzászólás?