Nyulak – Szűcs Dóra és Szilágyi Luca

Amit a nyulakról feltétlenül tudni kell

írta: Szűcs Dóra, Szilágyi Luca

 

Ebben a cikkben a nyulak fajtáiról, történetéről, betegségeiről, étkezéséről, szórakozásairól, taníthatóságáról és természetesen az AKG-ban lévő Gáspárról (aki egy nyúl) fogunk írni.

Számos nyúlfajta létezik (pl.: Amerikai, Angol tarka, Angóra (angol típus), Angóra(francia típus), Angóra(német típus), Belga óriás, stb.). A házinyúl őse az üregi nyúl, a házinyúl 4 metszőfoggal rendelkezik, végtagjai szőrözöttek, kizárólag növényevő, különös emésztési szervrendszere van. Elsősorban zöldféléket eszik (széna, sárgarépa, gabona magvak), leggyakrabban gabonaalapú táplálékkal etetik, melyekben megtalálható a kukoricapehely, alfalfa, törtzab és búza.

Nyulat tartó gazdáknak azonban óvni kell kedvencüket néhány súlyos betegségtől: vakcinázis, mikszomatózis, vérzéses betegség. Azonban rovarok is bosszanthatják állatainkat (bolhák, legyek). Egy állattartó életében szerepet játszik még a has puffadása, fogak túlnövése, heves gyors légzés, körömvágás, szemkönnyezés, hasmenés, fejrázás és a fülviszketés, mint állati probléma.

A nyúl akár csak a kutya vagy a macska tanítható szobatisztaságra és sétáltatni is lehet. A játék öröme sem marad el, hisz nagyon értékeli, ha kap üres kartondobozt vagy gurulós játékot.

Gáspár egy szerethető, ölelgethető, cuki szőrgombóc. Neki is, mint minden hím nyuszinak vannak furcsaságai. Egyszerűen nem tolerálja a fogkoptatót, mert úgy véli, hogy az a valaki vagy valami egy másik hímnyúl, aki veszélyezteti az ő területét. A nyúllépcsőt egyyenesen szét akarta tépni. De mi a hibáival együtt is nagyon szeretjük és kedveljük, mert rá nem lehet haragudni.

nyulak

Vélemény, hozzászólás?