Interjú Takács Nórával, stílus – Fél Andrea

Én azt a feladatot kaptam, hogy a mi korunkbeliek öltözködési stílusáról, a mi köreinkben elterjedt divatról írjak. Persze ezt pontosan nem lehet leírni, mivel mindenkinek megvan a saját stílusa, még ha mostanság nagyon hasonlóan is öltözködünk.

Az öltözködés és a kinézet nagyon fontos, de persze nem minden csak a külső.

A stílusnak és a divatnak már régen is nagy jelentőséget tulajdonítottak. A vagyonos emberek nagyon szerették a legjobb és legújabb ruhákat és ékszereket hordani, melyeket az egyszerű földeken dolgozó parasztok nem voltak képesek megfizetni. De nem csak vagyoni helyzet jelzésére szolgál az öltözék, hanem benyomás keltésére is. Manapság sokszor az első találkozásnál először a kinézetet figyeljük meg.

Gondoltam megkérdezek egy profit e téren, hogy pontosabb képet is kapjunk. Így telefonon keresztül sikerült beszélnem és kikérdeznem Takács Nórát, aki mint szépségszakértő és modell,  az interneten és a tévén keresztül számos hasznos tanáccsal szolgál a nőknek és a lányoknak.

 

Tükrözi mostanság az öltözködési stílus a tinédzserek személyiségét?

  • Nem vagyok sokat közöttük, ezért csak abból mondhatok véleményt, amit az utcán láttam. Sokan követik a divatot, főleg Budapesten, ők választják a ruháikat a saját stílusuk,személyiségük szerint. Van, hogy az öltözködés azt is tükrözi, hogy ki milyen zenét hallgat, vagyis a zenei stílust. Tehát összefoglalva: igen, tükrözi.

 

Mi a meghatározó divat napjainkban?

  • “A divat folyamatosan ismétlődik,maximum egy picit újragondolja magát és ugyanazok az elemek jelennek meg 5-10 évente”. Például a trapéz szárú nadrág, ami 60-as és 70-es években volt divat, az már másodjára jön vissza a divatba. Ez nem azt jelenti, hogy mindenhol csak trapéz szárú farmert lehet látni, de újra előjött. Sok más mindenre is igaz, hogy újra divatba jött. Az anyagok, a minták. A farmer olyan anyag ami sosem megy ki a divatból, csak egy kicsit mindig átalakul. Hatalmas divat manapság a szaggatott farmer, ami már pár évvel ezelőtt is jelen volt, csak nem hordott mindenki ilyet.

Ebbe az évben a két szín is meghatározó lesz. A kvarcrózsaszín és a világos égszínkék. Ha bármilyen üzletbe bemegyünk, akkor ezeket meg lehet találni. De a divat évszakfüggő is. Nyáron például örök divat a fehér ruha és a szafari stílus. Idén nyáron nagyon divatosak lesznek azok a felsők, amik szabadon hagyják a vállat és már elég sok helyen lehet találni a boltokban.

 

Szerinted a korosztályunk túlzásba viszi a sminkelést?

  • Nálunk általános iskolában egyáltalán nem lehetett sminkelni. Gimnáziumban már engedték, de nem vittük túlzásba. Én is ezt ajánlanám, mert  ebben a korban még igazán nem szükséges a smink. Szépek vagytok és fiatalok. Bőven van még idő a sminkeléshez. Egy kis alapozó, kis szempillaspirál és esetleg egy kis pirosító untig elég. Ami viszont nagyon fontos, az a tisztítás. A tisztítás, tonizálás és hidratálás folyamatot már most érdemes elkezdeni az esetleges későbbi bőrhibák elkerülése miatt is.

 

Manapság miért hordanak kevésbé szoknyát a lányok?

  • Mindenki szeret kicsit kényelmesebben öltözködni, és a nadrág nagyon kényelmes. Kényelmesebb, mint a szoknya, amit tudni kell viselni és tudni kell benne viselkedni. Vannak olyan lányok, akik nincsenek annyira megelégedve a külsejükkel és nem szeretik, ha a lábuk látszik, ezért nem vesznek fel szoknyát. Pedig a szoknya egy roppant nőies viselet és mindenkit buzdítanék a szoknya hordására. Persze csak ízléses keretek között.

 

A hajvasalás vagy göndörítés mennyire tesz rosszat a hajnak?

  • Ha valaki tönkre akarja tenni a haját, akkor nyugodtan göndörítse, vagy egyenesítse. Nem tesz jót a hajnak, hiszen olyan magas hőmérsékleten égetjük ezeket a vékony hajszálakat, mint amikor csirkét sütünk. Ráadásul nemcsak égetjük magas hőmérsékleten,hanem még vas közé is vannak szorítva. Persze ha valaki valamilyen eseményre be akarja göndöríteni, vagy ki akarja egyenesíteni, akkor egyszer- egyszer nem árt. De hővédőt használjatok hozzá, azzal kevésbé roncsolja a hajat.

 

Melyek azok a természetes hajápoló szerek, melyekkel tudjuk a hajunkat ápolni?

  • Először is győződj meg róla, hogy milyen típusú a hajad. Ennek megfelelően kell sampont is választani, de nincs azzal sem probléma, ha teljesen egyszerű sampont használsz. Lehet nagyon jó otthoni szereket találni, például a kókuszolaj, oliva olaj, ricinus olaj(serkenti a hajnövekedést,hajdúsítás).

 

Hol vannak az öltözködési határok a mi korunkban?(se nagyok se kicsik)

  • Az öltözködés tulajdonképpen alkalomfüggő és helyfüggő, mivel nem veszel fel egy esküvőre egy Mickey egeres pólót. Manapság egyébként a határok elmosódtak a korosztályok öltözködéseivel kapcsolatban. Huszonévesekkel és negyvenévesekkel is dolgozom együtt és amit a huszonévesek felvesznek azt én is szívesen hordom harminc évesként. Nekem is van például Mickey egeres pólóm és szívesen viselem, csak én már felveszek hozzá olyan magassarkút és táskát, ami már nagyobb lányoknak és nőknek van.

 

Akik kicsit teltebb alakúak, azoknak mit javasolsz az öltözködéssel kapcsolatban?

  • Ők is nyugodtan vehetnek fel szoknyát. Még a derekukat egy övvel ki is hangsúlyozhatják. Egy vékony lányon jól tud kinézni, ha egy bővebb pólót és hozzá egy bővebb nadrágot vesz fel. Ez viszont egy teltebb lányon vagy hölgyen nem igazán mutat. Ha betartják azt a szabályt, hogy fent egy bő pólót vesznek fel, de lentebb egy feszesebb nadrágot, akkor nem lehet baj. Ugyanúgy fordítva is igaz az előbbi. Viszont, ha valaki csak azért teltebb, mert lusta edzeni, akkor tessék edzeni! Ne legyetek lusták ilyen téren!Az étkezésben meg kell tartani a mértéket. Nem koplalásról van szó. Bármit lehet enni, de mértékkel.

 

“Tehát a mértéket meg kell tartani az öltözködésben, a sminkben a haj és táplálkozás területén is. A sport  szinte az egyetlen olyan ahol nem kell magunkat visszafogni. Határok nélkül lehet csinálni.”

Vélemény, hozzászólás?