Gyerekkatonák – szerencsések vagyunk (Kerék Rebeka cikke)

Sok 13 éves panaszkodik, hogy milyen rossz az élete, nehéz a tanulás, kemények a tanárok, vagy csak naponta buszoznia kell.

Ezek a gyerekek valószínűleg nem gondoltak bele, hogy rengeteg kortársuknak ezerszer rosszabb sorsa van, embertelen körülmények között élnek, már amennyiben túlélik az ott zajló háborúkat… Én csak néhány éve hallottam először ezekről a szörnyű dolgokról, amikor egyik este anyukám és az öcsém erről kezdett beszélgetni. Egyből érdekelni kezdett a téma, de ugyanakkor féltem is tőle, hogy esetleg nekem is az a sors jut.
Hogy pontosan mit is takar ez a téma? Mi az, amitől megijedtem, de felkeltette az érdeklődésemet? Amibe gyerekek százai halnak bele?
A gyerekkatonaság…
De kik is pontosan a gyerekkatonák? Fegyveres gyerekek? Nem… csak… ,,bármely 18 év alatti személy, aki része valamilyen hagyományos vagy irreguláris fegyveres erőnek illetve fegyveres csoportnak, bármilyen formában, beleértve, de nem kizárólagosan a szakácsokat, hordárokat, hírvivőket, információszerzőket illetve kémeket és bárkit, aki ilyen csapatoknak része, a családtagokat kivéve. A definíció lányokra is kiterjed, amennyiben szexuális szándékkal vagy erőszakos házasságkötés gyanánt sorozták be őket. Ennek következtében a definíció nem kizárólagosan vonatkozik fegyvert hordó illetve hordott gyermekekre”.
Vagyis konkrétan bárki annak számít, aki egy fegyveres csoport tagja, vagy alkalmazottja.
Gyerekkatonák szinte minden régióban léteznek, ahol fegyveres konfliktus zajlik, de főleg Afrika, Dél-Amerika, Közel-Kelet, Dél, és Dél-Kelet Ázsia. Elszomorító adat, hogy 2004 és 2007 között 19 ország alkalmazott gyerekkatonákat.
A gyerekkatona szóról a legtöbb embernek terepruhás, sötét bőrű, fegyveres kisgyerekek jutnak eszébe, ami egyértelműen a mai modern kort jellemzi. De nem csak a 19. és 20. században alkalmaztak gyerekkatonákat, már az Római Birodalomban is felmerült a gyerekek alkalmazása, mint futár, hírnök, vagy lándzsahordozó.
De nem csak az ókori Rómában volt ez így, jó példa még erre a gyermek keresztes hadjárat, vagy a csatába vonult gyermek uralkodók, királyok.
A legjobban érintett terület azonban mégiscsak Fekete Afrika, ahol 2004-ben közel 100.000 kiskorú harcolt, vagy volt tagja fegyveres csoportnak. Feltehetőleg az ország szegénysége is közrejátszik a kiskorú katonák magas számában.
Ezeket az adatokat és híreket olvasva felmerülhet bennünk, hogy miért pont a gyerekek? A válasz egyszerű, és a fegyveres szekták számára nagyon kedvező is: A gyermekek még nem önállóak, ezért sokkal könnyebben engedelmeskednek. Sokan árvák, nincs családjuk, és úgy érzik, tartoznak valahova, befogadják őket. De ennek pont az ellentéte történik: brutálisan kihasználják a naiv, saját véleménnyel nem rendelkező gyermeket. Az is ,,emeli a kiskorú katonák értékét”, hogy nem teljesen értik az őket körülvevő világot, és kisebb a félelemérzetük, nincs élettapasztalatuk, elköteleződnek a szekta mellett, amit igaznak, és megkérdőjelezhetetlennek tartanak.
Ami engem nagyon rosszul érintett, hogy sok helyen kábítószerezik a gyerekeket, rászoknak a drogokra, és hatásuk alatt borzalmas, embertelen tetteket követnek el, aminek tudata józan állapotukban nagyon megviseli őket, maradandó lelki sérülést okozva nekik.
A legtöbb érintettet erőszakkal hurcolják el és kényszerítik rájuk a tetteket, és határok nélkül használják ki hitüket, és családjukat.
De szerencsére sok nemzetközi szervezet segíti a nehéz sorú gyerekeket; a legnagyobb ilyen csoport az UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund), amelynek kiemelt programja a gyermekkatonák leszerelése. Sok helyen táborokat hoznak létre, támogatják az érintetteket. Ennek ellenére csak egy részük részesül a megfelelő ellátásban, és még kevesebb gyereknek sikerül beilleszkedni a környezetébe és újrakezdeni a háború előtt élt életét.
Mielőtt a cikk írásába fogtam, információkat kerestem az interneten. Sok elkeserítő tényt találtam, de talán az viselt meg a legjobban, amikor egy cikkben közölték, hogy bizonyos helyeken akár 20 euróért, azaz kb. 6000 forintért is megvásárolhatóak a termékként kezelt ,,harcra alkalmas” gyerekek.
Ezek után végiggondoltam, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nem kényszerítenek harcra vagy házasságra, hanem lehet életem, és nem kell lemészárolnom az ismerőseimet, vagy akár bárki mást.

Kerék Rebeka Gerda

Vélemény, hozzászólás?