Gasztronómia, ahogy én látom – Egervári-Kövér Hanna

Mi is az a gasztronómia? 13 évesen, még pontosan nem tudom, de szerintem még ráérek elmélyedni

benne… Egyesek szerint a gasztronómia nem csak a főzés tudománya, hanem a kultúra része. Nekem

13 évesen egyelőre csak annyit jelent, hogy finom ételeket nagyon ínycsiklandóan tálalnak.

Én imádok a konyhában „segédkezni”, bár sokszor még nekem jut az unalmasabb része, mint az

előkészítés, mosogatás, terítés… Tudom, mindennek eljön az ideje, és ahogy a szüleimet ismerem,

beavatnak minden titkos családi receptbe.

Van egy gasztroblogger ismerősünk, aki amúgy fotós, de nagyon szeret főzni, és csodálatos ételeket

készít. Amikor a képeit nézem, összeszalad a nyál a számban. Olyan gusztusosan tálal, hogy

legszívesebben felfalnám a fotóról, amit főzött. Azért ettől a szinttől messze állok, de ki tudja, hogy

mit hoz a jövő?

Addig is, vajon mi 13 évesek mit tudunk elkészíteni egyedül otthon, úgy, hogy ne gyújtsuk magunkra

a házat? Kezdhetném a levessel, vagy előétellel, de úgy döntöttem, hogy inkább belecsapok a

közepébe, azaz a főételbe!

Az egyik kedvenc ételem receptjét fogom bemutatni, ami a rakott krumpli, ahogy anyukám készíti.

hannakaja

 

Hozzávalók:

 1,5 kg krumpli

 2 nagy doboz tejföl

 500 g mascarpone

 200 g bacon szalonna

 1 szál szárazkolbász

 500 g trappista sajt

 só

 bors

Elkészítés:

1. Megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk.

2. A bacont apróra vágjuk, majd kevés zsiradékon kisütjük.

3. Ha már majdnem készre sütöttük a szalonnát, akkor hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt.

4. A tejfölt és a mascarponét összekeverjük, és a „disznóságokat” hozzáadjuk a fehér

keverékhez.

5. Ezután sajtot reszelünk és összekeverjük az előbb kikevert szósszal.

6. Az első réteg felkarikázott krumplit egy előre kivajazott tepsibe, vagy hőálló jénai tálba

tesszük.

7. Ezután ráöntöm az első réteg szószt, és így folytatom a rétegezést, addig, amíg el nem fogy az

összes hozzávaló.

8. Ezután az utolsó réteg szósz után a maradék reszelt sajtot ráteszem a rakott krumpli tetejére.

A sütőt előmelegítem 180 0 C-ra, és addig sütöm benne, amíg a tetején a sajt meg nem pirult.

(Körülbelül 30 perc).

Jó főzést, jó étvágyat!

 

Egervári- Kövér Hanna

Vélemény, hozzászólás?