Gasztro nap – Domonkos, Timi, Dana, Emma

Kedves olvasó, egy dolgot már most, az elején szeretnék leszögezni. Nem vagyok Gordon Ramsay. Nem vagyok csodagyerek, aki minden szaktudás nélkül esküvői tortákat süt. Nem tudok csoki mousse-t, bélszínt vagy dobostortát készíteni. Ez van. Szóval, ha arra számítasz, hogy itt majd kiokosodhatsz a sushikészítés rejtelmeiből, csukd le a gépet. Mert bármennyire is meglepő, itt nem tudod elsajátítani a hínár tekerésének művészetét. Elvégre 13 (és fél) évesek vagyunk, nem pedig chefek. A chefek úgy főznek, mint a chefek. A tizenhárom (és fél) évesek pedig úgy, ahogy a 13 (és fél) évesek. Ez így természetes. És azért, hogy megmutassuk, hogyan áll egy 13 (és fél) éves gyerek a gasztronómiához, csapatba álltunk. Közvélemény-kutatást végeztünk és recepteket gyűjtöttünk. A legfontosabb pedig: videókat készítettünk, arról, hogy hogyan is főzünk mi valójában. Arról, hogy hogyan próbáljuk kanállal széttrancsírozni az avokádót, vagy hogy kell tökéletesen megsütni egy mirelit rántott húst. És nem akarom fényezni magunkat, de az, hogy egy 13 (és fél) éves lány carbonara tésztát tud csinálni, nem semmi. Mert bizony Emma mindenféle recept nélkül adta az utasításokat, és bevallom, hogy az eredmény isteni lett. Vagy az, hogy milyen finom kekszet tudunk sütni, pusztán Danára hagyatkozva. Timi és jómagam zöldségszeletelő és zöldségkivájó tehetségéről pedig említést sem tettem. Igen, valóban nem vagyunk chefek, de a 13 (és fél) évesek között ha én nem is, de a többiek egész komoly szaktudással rendelkeznek.

 

Ajánljuk:

 

Turmix

  • 3 kivi
  • 1 narancs
  • 1 alma
  • 1 citrom leve
  • 2 dl ásványvíz

 

  1. A gyümölcsöket meghámozzuk, kockára daraboljuk
  2. turmixgépbe tesszük
  3. citromlével meglocsoljuk
  4. turmix
  5. kiöntjük

 

 

Süti

 

banános-mézes müzli

o 2 banán

o 100 g méz

o vanília eszencia

o 125 g zabpehely

o 1 teáskanál fahéj

o egy csipetnyi só

Mindent összekeverünk, 175 fokon 30 percig sütjük.

 

Nagy tál

 

– hideg tál

o avokádó krém

1 avokádó

1 nagy evőkanál tejföl

 

o sajtkrém

30 dkg krémsajt

3 evőkanál majonéz

1 nagy fej fokhagyma

2 dl tejföl

bors

Zöldfűszerek

 

o körözött

250 g juhtúró

1 fej vöröshagyma

1 púpos teáskanál fűszerpaprika

4 csipet só

3 evőkanál tejföl

 

 

 

 

Tészta

Carbonara spagetti (3 személyre)

Hozzávalók:

  •  szalonna pörc
  •  3 tojás
  •  spagetti tészta
  •  só
  •  olaj

 

Elkészítés:

Mi közben a szalonna pirul (olajon) a tésztát elkezdjük főzni. A tojás feltörjük és felverjük egy kis sóval. Ha a tészta megfőtt leszűrjük és gyorsa hozzá keverjük a tojást és a szalonnát.

 

 

Nem ajánljuk:

 

Hús

 

A mirelit hús hátlapján lévő recept

 

 

Vélemény, hozzászólás?