Fogszabályzó (Bevíz Dorottya cikke)

Odavezető út

Általában a fogszabályzóval mindenki úgy van, hogy nagyon rástresszel már akkor, amikor még fel sem tették. Személyes tapasztalatból mondom, hiszen nagyon féltem tőle. Ilyenkor jutnak eszünkbe olyan alapvető rossz dolgok, mint például az, hogy hogyan fogok kinézni, vagy, hogy fogok enni és, hogy milyen furán fogok beszélni. Amikor ezt a szüleimmel beszéltük szinte egyszerre mondták, hogy örüljek neki, hiszen majd nagykoromra gyönyörűek lesznek a fogaim. Na, jól van, de hát e 2 évet ki akar vele szenvedni? Mondjuk, abba van igazság, hogy annál jobb most megcsináltatni, mint, hogy majd 30 évesen, ami azért kicsit viccesen néz ki. Legtöbbször a fiataloknak látunk a szájába, de én azt gondolom, hogy ha egy felnőttet zavarja az, hogy nem szépek a fogai akkor mindenképp csináltassa meg. Nagyon sok emberről hallottam, akik nem hordtak az éjszakait és ezért a fogaik nem sokat változtak ráadásul maga az éjszakai se valami olcsó, úgy hogy a szüleid veszik a fáradságot azért, hogy csináltassák neked akkor az a minimum, hogy hordod. Az izgalom igazából akkor kezdődik, amikor a fogorvosod az egyik kezelés után azt mondja, hogy: „rendben akkor a következő alkalommal, már felrakhatjuk”. Egyrészt örülsz neki, mert végre valahára felrakják, de belegondolva abba, hogy mennyi ideig fogsz vele szenvedni az nem valami biztató. A legelső rossz, amire számíthatsz, az az, amikor felveszik a mintát. Ezt egy képpel imitáltam, amit az instagramon találtam és mikor megláttam felnevettem mivel ugyanígy éreztem.

 

Ragasztás

Mikor befekszünk a székbe és a fogorvos azt mondja, hogy „5 perc és jövök”, az az igazi kínzás. 5 percnyi őrlődés egymagadban. Aztán visszajön és elkezdődik a ragasztás. Most viszont megnyugtatlak, egyáltalán nem történik semmi olyan, ami fáj. Amire számíthatsz az csak annyi, hogy a szádba fújnak egy kis homokot, ami felkészíti a fogaidat a ragasztásra. Ezután egyesével beragasztózzák a fogaidat, majd egy határozott mozdulattal rányomják a ragasztóra a briketteket. Ezt követően átcsúsztatják rajtuk a drótot és szinte már kész is vagy.  Az már tőled függ, hogy átlátszót kérsz vagy fémet, hogy belülre tegyék vagy kívülre.

 

Miután feltették

Számíts arra, hogy az első 3 nap az tényleg szenvedés lesz. Lesz olyan, hogy nem tudsz tőle aludni, enni se, sajnos. Erre az esetre javaslom azt, hogy anyukád csak olyat csomagoljon ebédre, ami kissé folyós állagú. különben úgy szenvedsz majd, mint én, aki ült ebédnél és azt nézte, hogy a többiek mind esznek olyan dolgokat, amiket te nem tudsz elrágni. Ilyen esetben ajánlom, hogy egyél pudingot, főzeléket, joghurtot vagy egy jó levest. És hidd el 3 nap, aztán vége. Tényleg. Ha nagyon-nagyon fáj, akkor a szüleid beleegyezésével bevehetsz egy fél fájdalomcsillapítót. Ez főleg a sportolókat érinti, mert az első fogszabályzós edzés az nem valami kellemes.

 

 

Kérdezzünk meg másokat!

 

Elmentem az Eurocenterbe és megkérdeztünk pár embert, hogy ő bennük milyen nyomokat hagyott a fogszabályzó.

 

  1. Egy olyan lány, akinek volt fogszabályzója:

 

Szia, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból jöttem és egy olyan projektet csinálok, amiben embereket kérdezek meg a fogszabályzóról. Feltehetek pár kérdést?

 

Persze!

 

Akkor első kérdésem az lenne, hogy neked volt-e fogszabályzód?

 

Igen, két éve vették le.

 

És nehéz volt vele együtt élni?

 

Eleinte eléggé, de aztán szép lassan megszoktam.

 

MI volt a legrosszabb dolog, amit okozott, amíg rajtad volt?

 

Hát többször is volt, hogy kisebesedett a szám tőle, de adtak viaszt, amit a sebre kellet helyezni, és az begyógyította.

 

 

 

  1. Egy olyan lány, akinek most van

 

Szia, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból jöttem és egy olyan projektet csinálok, amiben embereket kérdezek meg a fogszabályzóról. Feltehetek pár kérdést?

 

Igen.

 

Azt szeretném kérdezni, hogy neked mennyi ideje van fent?

 

3 hete tették fel.

 

És most már tudsz vele rendesen enni?

 

Nem sajnos, még mindig egy kicsit érzékeny.

 

Baráti köreidben sokaknak van?

 

Igen szinte mindenkinek

 

 

  1. Olyan lány, akinek nincs

 

 

Jó napot! Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból jöttem és egy olyan projektet csinálok, amiben embereket kérdezek meg a fogszabályzóról. Feltehetek pár kérdést?

 

Igen.

 

Jó napot, önnek volt fogszabályzója?

 

Nem, de a kisfiamnak van.

 

És a kisfia hogyan éli meg?

 

Neki nagyon tetszik, szerinte nagyon jól ál neki. (WTF?)

 

És ön szerint megéri ezért fizetni?

 

Abszolút, szerintem nagyon fontos az, hogy rendezettek legyenek a fogai. Jómagam is szeretném majd megcsináltatni a jövőben.

 

Valóban és miért?

 

Mert zavar, hogy bármely kép készítéskor csukott szájjal kell mosolyognom, mert szégyellem, hogy ilyen rendezetlenek.

 

Beviz Dorottya

 

Vélemény, hozzászólás?