Felnőtté avatási szertartások (Írta: Fekete Iván Csaba)

13 évesen, mi még nem számítunk felnőtteknek. Sok mindenben hasonlítunk már a felnőttekre, sok kötelezettségünk van, de még nem vagyunk teljesen önállóak. Nekünk is minden nap iskolába kell mennünk, akár a felnőtteknek dolgozni. Nekünk még nincsen annyira beleszólásunk a saját életünkbe mint a felnőtteknek, ugyanis nem teljesen mi osztjuk be a mindennapjainkat. Ám ez sok kultúrában másképp van, ezeken a helyeken már akár 13 évesen áteshetünk felnőtté avatási szertartásokon, és felnőtté válhatunk

Névtelen kép
A felnőtté válás sok kultúrában azt jelenti, hogy felelősséget vállal a tettiért.  Ilyenkor általában van valamiféle rituálé, amin át kell esnie a jelöltnek. Ez egy szöveg felolvasásától kezdve fájdalmas sebek okozásáig, sokféle lehet.

A Bar Mitzvah (a fiúk férfi válása) és a Bat Mitzvath (a lányok nővé válása), vagyis a zsidó felnőtté avatás, például a könnyedebbek közé tartozik. A lányoknál már 12 évesen megtörténik és onnantól kezdve ők felelnek a tetteikért. A fiúknál ez egy évvel később 13 éves korban történik. Ilyenkor hatalmas ünnepséget szoktak rendezni, a 12 illetve a 13 születésnapjuk utáni első Shabbaton, vagyis szombaton. Fel kell olvasniuk egy részletet a Tórából, majd általában beszédet szoktak mondani. Ha ez nem történik meg, a 13 születésnap után akkor is felnőtté válnak.

jjj

Pápua Új-Guinea északkeleti részén, a Sepik folyó vidékén az a szokás, hogy a jelölteknek krokodil pikkely szerű hegeket hoznak létre a hátán. Először egy növényt kell elrágniuk, amitől elkábulnak, különben nem lehetne elviselni a fájdalmat. A rituálé során a jelöltet a barátai ösztönzik, miközben egy ember sebeket ejt rajta. Miután ez megtörtént egy folyóban lemossák róluk a vért, majd egy tűz körül összegyűlnek és kókuszolajjal bekenik a hátukat. A sebeket szándékosan hagyják, hogy elfertőződjön, és így domborúra hegednek. A 12-35 év közötti férfiak vesznek részt rajta. Ha nem esnek át a ceremónián, a törzs tagjai nőnek tekintik őket.

A komancs indiánok beavatási szertartás abból állt, hogy a kamaszoknak le kellett vadászniuk egy bölényt, majd több napos böjtölés és szellemvilággal való kapcsolatba lépés következett. Ezután apjuk egy lovat adott nekik, és hadba vonultak. Ha jó harcosnak bizonyultak, akkor ajándékokat kaptak, és férfivé váltak.

Névtelevn kép

Sok kultúra beavatása elég kegyetlen és brutális, így szerintem nem baj, hogy nekünk nem kell átesnünk hasonló rituálékon, még akkor is, ha így 18 éves korunkig kell várnunk arra, hogy felnőttek lehessünk.
Ám nekünk is van beavatási ceremóniánk, az iskola. Az iskolákban 6 éves korunktól kezdve tanuljuk a szocializálódást és mindenféle alap értékrendeket, ahhoz hogy be tudjunk illeszkedni és méltó tagjai legyünk a társadalomnak, munkahelyünknek.

Vélemény, hozzászólás?