Extrém sportok – Tóth Csoma

Ez a cikk egy-két extrém sportot ír le röviden.

 

  1. Mezítlábas vízisí:

 

Amerikában és Ausztráliában “őshonos” sport.  Ez a sport nagyon veszélyes, mert ahhoz hogy fönnmaradj a vízen 70 km/h -val kell menni.  Általában egy wakeboardról ugranak át a vízbe és megpróbálnak rajta  állva maradni.

 

  1. Sziklaugrás:

 

A Sziklaugrás  egy olyan sport, amikor egy hatalmas (20 m+) szikláról beugranak a vízbe. A sport veszélyes, mert tökéletesen kell esni különben meghalsz vagy jobb esetben csak súlyos sérülést szerzel. Ezt a sportot a hawaii őslakosok találták ki .Ők ezt a férfiasság tesztjének tartották.

 

  1. Kerekes szánkózás:

 

Ez a sport szerintem nagyon könnyen elképzelhető. Egy kerekes szánkón gurulnak lefelé a lejtőn a lejtő meredekségétől függően nagyobb lehet a sérülés is  (logikusan).

 

  1. Bázisugrás:

Le kell ugrani egy speciális ruhába egy magas pontról (pl.: hegy, daru). Ehhez külön engedély kell mert még a profik is gyakran halnak meg benne.

 

  1. Bungee Jumping:

 

Le kell ugrani egy magas pontról (pl.: hegy, daru) úgy hogy a hasadra egy gumikötél van erősítve. Ez a sport biztonságos csak a szabad zuhanás érzetét kelti.

 

  1. Windsurf:

 

Egy deszkán surfdeszkán állva kell egy vitorlát tartani, és a vitorlával lehet irányítani a surfot. Ez egy veszélyes sport mert a vitorla könnyen rád borulhat, és a víz alá nyomhat. Nagyobb szél esetén elképzelhető, hogy nem tudod újra felhúzni a vitorlát, és kinn maradsz egyedül a nyílt vízen.

 

  1. Síelés:

 

Síeléskor két lécen állva kell lecsúszni egy lejtőről. A síelés veszélye a nagy sebességben van. Ha véletlenül elveszted a kontrollt a léceid felett kicsúszhatsz a pályáról és nekicsapódhatsz egy fának, de a pályán is lehet komoly sérüléseket szenvedni, például ha elütnek és eltörik valamid, de álló helyedbe is érhet szerencsétlenség mert elképzelhető, hogy kicsúszik a léc a lábaid alól és elszakad a szalagod.

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Extr%C3%A9m_sportok

http://lajk.startlap.hu/tag/sziklaugras/

https://www.bing.com/videos/search?q=bungee+jumping&view=detail&mid=D780235C371C413ED9B4D780235C371C413ED9B4&FORM=VIRE

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?