Ételallergia – Somogyi Áron

Ételallergia

írta: Somogyi Áron

 

Magyarországon rengeteg gyerek és felnőtt küzd az ételallergiával. A leggyakoribb fajtái a tejcukor-, a tejfehérje-, a tojás- és a lisztérzékenység, de van sok más fajta ételallergia is. A tünetei hasmenés, hányás, puffadás, ekcéma. Az utóbbi időben egyre csak  nő az érzékenyek száma.

Általában csecsemő korban alakul ki, de a 80%-a 4 éves korára kinő belőle. Szerencsére ma már kitaláltak gyógyszereket az érzékenység ellen.

A tejben található allergiákat két részre lehet osztani: a tejfehérjére- és tejcukor-érzékenységre. A tejcukor-érzékenységgel lehet születni, de úgy is laktózérzékennyé válhatsz, hogyha rengeteg laktózt eszel. Akkor vagy tejcukor-érzékeny, ha a szervezetedben található laktóz enzim hiányzik vagy pedig keveset termel a tested. Tejfehérje-allergia a tej fehérjéire való érzékenységet jelenti.

A lisztérzékenység kialakulása még nem tisztázott, sokszor genetikailag öröklődő. Aki lisztérzékeny, nem ehet búza, árpa, rozs, tönkölybúzát. A tojásallergiás természetesen a tojásra allergiás, de arra is, ami termeli a tojást.

Néhány diagram a 13 évesek ételallergiáikról:

1

2

3

A 13 évesek átlagosan 6 éve ételallergiások.

 

Vélemény, hozzászólás?