Egy kis Ping-pong (Rafai Benedek cikke)

Mióta én, és egy társam képviseljük a ping-pong-függőséget az évfolyamban, kissé kikupálódtam a ping-pong történelemből. Aki úgy gondolja, hogy az asztalitenisz nem tartozik az „igazi” sportok közé, annak kifejtem, miért az a legnagyobb koncentrációt, és legjobb kézkordinációt igénylő sport.

Magyarországon egyre népszerűbbé válik, azáltal, hogy az iskolák pénzt fektetnek bele, és asztalokat helyeznek a közös terekbe. Szerintem ez nagyon kifizetődő lehet, hiszen itt kezdődhet egy felívelő ping-pong karrier. Szomorúan látom, hogy az év elején még túlzsúfolt asztalok most üresen tátongnak, és csak mi ketten szoktunk lejárni, de akkor kihasználjuk a lehetőségeket.

pin pong

De, hogy kicsit meséljek arról, hogy is lehet profivá válni (ezt nem azért mondom, mert én az vagyok), elmondom, mit tanulunk az edzésen:

Hihetetlenül sok gyakorlás. Na, most azt mondjátok, ez mindig így van, de, ahhoz, hogy a mozdulatok teljesen automatikussá váljanak, ahhoz 10 000 oda-vissza pötyögés a minimum. Ehhez még hozzájönnek a különféle szervák, azaz az öt alapszerva, és azoknak rengeteg variációja. A szerva nagyon fontos a játékban, hiszen ha adsz egy jó szervát, akkor nem is kell lejátszanod a meccset.

Jó ütő. Amíg még apukáddal pötyögsz, nem foglalkozol a csavarásokkal, csupán a labdatartásra fókuszálsz, addig akár egy fadarabbal is ütögethetsz, de amikor már komolyabbá válik a játék, szükséged lesz egy márkás eszközre. A prémium választás egyértelműen a Butterfly, ez a legnagyobb múlttal rendelkező ping-pong tartozékokat áruló cég, minőségüket bizonyítja, hogy a profi játékosok 85%-a Butterfly ütőket használ. De ennek ára is van. A nagymenő ütőknél már szükséges külön kiválasztani az ütőfát és a borítást, és a legolcsóbb összeállítás is 25 000-től kezdődik. Ha valakinek van célja a játékkal, azaz versenyszerűen akarja űzni a sportot, akkor érdemes belefektetni egy kis pénzt. Ezzel nem azt mondom, hogy más márkáktól nem érdemes vásárolni, ott van például a Joola és a Stiga cégek, amik szintén minőséget jelentenek. A labdák minőségét a csillagok jelzik. Egytől három csillagig terjednek a labdák, ám gyártanak verseny, hobbi és kültéri labdákat is.

Érdemes bajnokok játékát figyelni, ellesni az apró technikai elemeiket. Az ITTF (International Table Tennis Federation) bajnokságit, ez a legrangosabb ping-pong egyesület és ők tartják a hivatalos világbajnokságot is.

Szóval ennyi lenne. Én ezt a sportot élvezem a legjobban a sok közül, hiszen inkább az agyat, mintsem az izmokat mozgatja meg. Ezzel a cikkel buzdítanám fel az eltunyult veterán játékosokat, hogy végre jöjjenek le egy kicsit, és hosszú idő után mérjük össze újra az erőnket.

Vélemény, hozzászólás?