Easter Confirmed! 3

Van pár kérdés, amire az emberek többsége nem tud választ adni. Ilyen például a híres kérdés:

Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

És érthető, hogy miért, mert úgymond „mind a kettő ugyanannyira igaz, mint amennyire nem”. Ezt úgy kell érteni, hogy mindegy, hogy melyik tényezővel kezded a gondolatmenetet, ugyan az lesz az eredmény, avagy az, hogy soha nem érsz a végére, mert ez egy végtelenül ismétlődő folyamat. Legalább is annak tűnik…

Meglepő módon, a kérdés nem helyes. Azért fogalmaztam úgy, hogy „meglepő módon”, mert ehhez a kérdéshez nem az a válasz, és ezzel egyben nem is az a gondolatmenet tartozik, amit az előbb leírtam, hanem ez az egyszerű:

Tojást tojó élőlények már jóval a tyúk előtt léteztek, tehát a tojás.

A mi értelmezésünkre és gondolatmenetünkre vonatkozó kérdés pedig úgy hangzik, hogy „Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tyúktojás?” És bevallom, erre a kérdésre egy kicsit hosszabb magyarázat és válasz van.

A Biblia szerint Isten megteremtette az állatokat, tehát a tyúkot. Ha így vesszük, akkor egyértelműen a tyúk volt előbb.

De most vizsgáljuk meg egy kicsit ugyanezt a kérdést tudományosabban.

Ha megnézzük a tojással való szaporodás működését, akkor azt vesszük észre, hogy a tojás nem fogja se a kakas pontos DNS-ét tartalmazni, se a tyúk pontos DNS-ét, hanem a kettőnek a „keverékét”. Ez azt jelenti, hogy a tojásból kikelő egyed DNS-e teljes mértékben megegyezik a tojás DNS-ével.

Ez pedig azt eredményezi, hogy a legelső mai tyúknak egy mai tojásból kellett kikelnie, viszont azt a tojást nem egy mai tyúk tojta (és az apa sem volt mai kakas).

Szóval az evolúció szerint a tojás volt előbb! Bocsi, tyúk imádók…

Íme egy ábra ennek bemutatására:Névtelen képValamint végeztem egy közvélemény kutatást és kiderült, hogy az emberek 67,6%-a úgy véli, a tojás volt előbb, 32,4% pedig úgy, hogy a tyúk…

Névtelen kép

És mellékesen megjegyzem:

A kérdőívemben volt egy olyan kérdés, hogy „Milyen volt ez a kérdőív?” és mindenki azt a válaszlehetőséget választotta, hogy „nagyon jó!”

(bár ez lehetséges, hogy csak azért volt, mert csak az az egy opció volt és kötelező volt válaszolni…)

Vélemény, hozzászólás?