Easter Confirmed! 2 – Skáre Trisztán

Közeleg a húsvét ünnepe. Arra az esetre, ha meg akarnánk lepni a családunkat valami finomsággal, az égetett cukor tökéletesnek tűnik. Szóval itt van 10 elvetemült mód, ahogy égetett cukrot lehet készíteni!

Az elvetemültség alapján vannak osztályozva, egyre nő az értéke.

 

  1. Egy egyszerű kandallóval

Ha van otthon kandallónk, és ég benne a tűz, akkor azzal könnyedén lehet égetett cukrot csinálni. Akár úgy is, hogy elég közel rakjuk a kandallóhoz, vagy úgy, hogy becsomagoljuk alufóliába és az oldalához nyomjuk. Így nagyon jól el lehet készíteni, csak sok időbe telhet.

  1. Hegymászó mód

A hegymászók komoly nehézségekbe ütközhetnek. Például a hegyen lévő sziklákat igen gyakran felhevíti a nap és olyankor több mint 100 °C is lehet a hőmérsékletük. Ez természetesen nem egy kedvező szituáció, ha éppen törekszel felfelé haladni a hegyen, de teljesen ideális, ha meg akarod melegíteni az ételedet, sőt, ilyen hőmérsékleten a tojás is megsül közvetlenül a sziklán. Ebből adódóan a cukor is könnyedén karamelizálódik a szikla forró felületén!

Csak egyszerűen önts rá egy kis cukrot és várd meg, míg megolvad!

Abban az esetben, ha a szikla szép tiszta volt és nem került semmi veszélyes anyag a cukorra, meg lehet enni (ennek ellenére nem javaslom).

Ha mindenképen meg akarod enni a cukrot, akkor tegyél alá alufóliát (amit javasolt megvajazni egy kicsit, hogy ne ragadjon rá a cukor leszedhetetlenül. Ebben az esetben tökéletesen tiszta, ilyenkor nyugodtan fogyasztható!

  1. Koncentrált fénnyel

Egy nyári nap közepén, mikor igazán erősen süt a nap, fogjunk egy nagyítót, egy kis alufóliát (vagy valamit, aminek nem baj, ha ráég a cukor, mint egy kerámiatányér) és persze egy kis cukrot. Egy napos helyen rakjunk alufóliát a talajra (csak annyira kell, hogy a cukor ne érintkezzen közvetlenül a talajjal), majd öntsünk egy kis cukrot a közepére. Mozgassuk úgy a nagyítót, hogy a napból beérkező fény a legkisebb pontban koncentrálódjon! Mikor ez sikerült, akkor vigyük a nagyítót a cukor fölé! Ha ezt is megtesszük, akkor azt fogjuk észre venni, hogy a cukor szépen lassan elkezd füstölögni.

Ez azt jelenti, hogy a cukor elkezdett felhevülni. Ne várjuk meg, még a cukor szénné ég, vigyük tovább a nagyítót abban a pillanatban, amint füstölni kezd a cukor!

Menjünk végig a kupac cukor minden pontján, addig amíg mindenhol megolvad. Ez után hagyjuk kihűlni, vigyük egy árnyékosabb helyre.

Ha szépen lassan húzod le a cukrot az alufóliáról, akkor szépen le is jön, de ez sajnos ne mindig van így (sok dologtól függ), ezért javaslom, hogy egy kicsit vajazd meg az alufóliát előtte!

Így nagyon ízletes égetett cukrot lehet készíteni, nyugodtan meg is eheted!

  1. Lézer

Egyes lézerek energiája meghaladja az 5000 milliwattot. Egy ilyen lézer befókuszálva képes megégetni, megolvasztani dolgokat. Egy ilyesféle lézer tehát képes lenne égetett cukrot készíteni.

Rakd a cukrot egy tányérra és fokuszáld be a lézert a másodlagos nagyító mozgatásával. Ha a lehető legkisebb fókuszpontot elérted, akkor szépen lassan irányítsd a cukorra! A lézert lassan mozgasd és így a cukor minden része szépen meg fog olvadni!

Az így elkészített égetett cukor is nyugodtan ehető!

  1. Fekete cukor

Ha egy kémcsőbe cukrot rakunk, majd kénsavat öntünk a cukorra, a cukor sisteregni fog és egy koromfekete szivacsos anyaggá fog változni. Ez gyakorlatilag szénné égett cukor. A kémiai reakció során szén, vízgőz és kén-dioxid gáz keletkezik.

Nem egy finom édesség, de annál látványosabb!

És szeretném tudatni, hogy amikor én egy kénsavas, kén-dioxid buborékokkal teli szénből lévő szivacsos anyagra azt mondom, hogy „nem finom édesség”, akkor azt úgy kell érteni, hogy belehalsz.

Szóval kérlek, NE egyed meg semmiféle körülmény között!

  1. Gejzír

A gejzírek belsejében lévő víz hőmérséklete elérheti a több száz fokot. Ha valamilyen hőálló tárolóba cukrot teszünk és lenyomjuk a gejzír belsejébe, akkor az bizonyára megolvad. Csak sajnos ez nagyon nehéz…

Úgyhogy inkább tegyük a cukrot egy palacsintasütőbe és rakjuk a gejzír tetejére a forró gőzbe. Csak arra vigyázzunk, hogy ha épp akkor törne ki a gejzír, akkor jó magasra repülne a cukor a palacsintasütővel együtt…

  1. Olvadt magma

Az utóbbinál egy kicsit extrémebbet is lehet csinálni.

Az olvadt magma hőmérséklete meghaladja (jóval) az 500 °C-ot. Ha egy acéledénybe, vagy kvarcüvegbe cukrot rakunk és a láva közelébe tesszük pár másodpercre, már készen is lenne az égetett cukor. Pontosítok: teljes mértékben szénné égetett cukor…

  1. Nyomás

Ha elég nyomásnak tennénk ki a cukrot, úgyszintén képes lenne megolvadni.

Körülbelül tizenötmillió grammnyi súlyt kellene tenni egy köbcentiméternyi cukorra, hogy megolvadjon, de lehetséges!

Mellesleg: ez felérne azzal, hogy két termetes afrikai elefántot ráállítanánk egy ceruzára (ekkora lenne a ceruza hegyénél a nyomás)

  1. Mint egy meteorit…

Ha már valaki látott hullócsillagot, akkor tudja, hogy milyen szép, ahogy egy pillanat alatt átsuhan az égbolton. A hullócsillagok a föld légkörébe beérkező meteoritok és fényjelenséggel járnak.

Amikor a föld gravitációja megragad valamit, attól nagyon nehéz megszabadulni. Például, ha a földről indulsz, akkor a szökési sebességednek jóval meg kell haladnia a 12km/s-et. Szóval, amikor egy aszteroidát el kezd vonzani a Föld gravitációja, egyre csak gyorsul, és gyorsul a föld irányába, szuperszonikus sebességeket is elérhet. Majd egy ekkora sebességgel átlépi a Kármán vonalat és az aerodinamikus felmelegedés miatt egy pillanat alatt eszméletlenül felhevül. Majd végezetül (a körülményektől függően) szétég, elpárolog (ha jégből van), vagy egyszerűen felrobban.

Most égessünk így cukrot! Ha a holdon egy eszeveszettül nagy ágyúból a föld felé lőnénk egy röhejesen nagy cukorgolyót a megfelelő szögben (minél kisebb, annál jobb!), azzal is pontosan ugyan ez történne. Szétégne.

Nem egy olcsó mód égetett cukor készítésére, de ha sikerül (Ha megcsinálod, garantált a siker! Biztosan szét fog égni!), nyugodtan megeheted!

 

  1. Cukor bolygó

A Merkúr a naprendszerünkben a Naphoz legközelebb álló bolygó, így egyben a legforróbb is. A nap felé álló oldalának a hőmérséklete meghaladja az 525 °C-ot. A cukor 200 °C-on már meg is tud égni.

Ha egy cukorbolygót a Naphoz közel Nap körüli pályára állítanánk annak felszíne igen hamar felhevülne. Pár hét múlva eredményként egy égetett cukor bolygót kapnánk, amit a Nap fénye melegített meg. De most menjünk bele egy kicsit jobban a témába!

A cukor hevítés közben előbb olvad és utána karamelizálódik tehát ennek a bolygónak a felszínén olvadt cukor folyók csordogálnának, vagy éppenséggel ömlenének.

Valamint érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy nagy bolygónak a belsejében igen nagy a nyomás (példaként lásd 8. pont). Ha egy kicsit átgondoljuk, akkor arra jutunk, hogy egy körülbelül tízezer (10.000) méter átmérőjű cukorbolygó belsejében elég lenne a nyomás ahhoz, hogy a cukor megolvadjon. Viszont, akkor azt is figyelembe kellene venni, hogy a cukor térfogata nő az olvadás közben, ez pedig azt eredményezné, hogy a bolygó belsejéből el kellene távoznia. És egy kicsit sem meglepő módon ezt is tenné! Az olvadt cukor egyenesen a felszín felé utat törne magának az előtte lévő cukor megolvasztásával és a felszínen vulkánkitöréshez hasonló módon kitörne, cukorvulkánokat alkotva.

Egy ilyen bolygó gyönyörű látványt nyújtana az égetett cukor varázslatos narancssárga színével és a különleges tulajdonságaival, legalább is ezt gondolnánk legelőször. Egy kicsit ássuk bele magunkat ebbe a témába is!

A bolygónk felszínén a cukor persze nem csak megolvadna, hanem egy idő után el is égne és aki már látott cukrot égni, az tudja, hogy nagy hőmérsékletnél egy fekete füstöt is termel égéstermékként. A cukorbolygónk atmoszféráját ez a fekete por, füst töltené ki, valamint az a minimális vízgőz, ami a cukorból hevítéskor kiválik. Tehát a cukor bolygónk gyönyöreit nem láthatnánk semmiféleképen a fekete atmoszférája miatt. Bár mire ez a fajta atmoszféra kialakul, addig a bolygó jelentős mennyiséget veszít a tömegéből a cukor égése miatt.

Amikor ez a fekete atmoszféra oly sűrű lesz, hogy a Nap fénye már nem világít rajta át, a bolygó felszíne teljesen kihűl. Ilyenkor már a bolygó tömege nagyobb része is elveszett, ebből adódóan belsejében lévő nyomás sem elég annak hőmérsékletének megtartásához. Ettől fogva a bolygó szépen lassan lehűl és egy hideg, fagyos, fekete égitest lesz.

Az atmoszférájában lévő füst és por sok idő után lesüllyed a bolygó felszínére és beborítja az egész felületét. Így is maradna, feketén, porosan, a hajdani cukorbolygó.

Nem egy egyszerű és egy kicsit sem gyors mód égetett cukor készítésére, de elméletben teljesen lehetséges!

 

Vélemény, hozzászólás?