Boyhood (Sráckor) kritika – Gelencsér Rebeka

Kritika a filmről (Sráckor)

írta: Gelencsér Rebeka

   boyhood

A film egy hatéves kissrác felnőtté válását mutatja be, egészen tizennyolc éves koráig. Magát a filmet tizenkét évig forgatták, valós időben, és ez egy pluszpontot jelent az amúgy szerintem nem túl jó filmnél. Az alapsztoriban a kisfiúnak elváltak a szülei, és van egy eléggé hisztis nővérkéje. Mivel csak az anyukájával él, elég nehéz nekik az élet, pláne, hogy Mason, a kisfiú nagyon szereti apukáját. Nagyon gyakran költöznek, és Mason anyja sokszor van olyan helyzetben, hogy összeházasodik egy férfivel, de aztán rájön, hogy mégsem akar vele élni. Ezeknek a férfiaknak a többsége iszákos hajlamú, és a végére páran már annyira bediliznek, hogy poharakat vágnak a földhöz, vagy házimunkára kényszerítik mostoha- és vér szerinti gyermekeiket. A srác végül felnő, kirepül a családi fészekből, anyja pedig egyedül marad, és két gyereke felnevelése által rájön az élet illékonyságára.

Nekem érdekes volt megnézni a filmet, főleg, hogy a főszereplő fejlődésében én pont középen vagyok, de ugyanakkor pont ezért nem biztos, hogy ajánlom kortársaimnak.  Voltak egész jó pillanatai, de szerintem sokszor unalmas, vontatott volt. Különleges nézőpontból tudta bemutatni a felnőtté válás fordulatos és rögös ösvényét, de egy-két pillanatot elrettentőnek találtam, hogy – Úristen, komolyan ez vár rám?                                                         Nem igazán tetszett úgy összességében.

Ami tetszett:

  • az egyéni nézőpont
  • a valós idő (semmi elmaszkírozás)
  • az élet illékonyságának bemutatása

Ami nem tetszett:

  • a vontatott, unalmas stílus
  • egy-két irracionális rész
  • az, hogy néhányszor nem teljesen lehetett követni az eseményeket
  • hogy néha teljes részeket kihagyott, és így az ugrás utáni első másodpercben nem is lehetett tudni, hogy egyáltalán melyik a kissrác, mert hirtelen úgy megnőtt

Végeredményben szerintem ez egy olyan film, amit szerintem ha egyszer megnéz az ember, az bőven elég neki. Inkább felnőtteknek ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?