A válás (Kerék Rebeka és Bartók Maya cikke)

A mai világban nagyon sok gyereknek költöznek külön, vagy válnak el a szülei.

Ez a 13 évesek körében is nagyon gyakori, mert ez az a kor, ami után a szülők többet veszekednek, és kamasz is több problémát jelent. A legtöbb esetben házasság akkor romlik meg, amikor a gyerek a kamaszkorba ér, vagy előbb. Persze sok család együtt marad, a problémákat sikerül megbeszélni, azonban az elmúlt években a válások száma egyre emelkedett.

Személyes tapasztalataim alapján tudom, hogy milyen nehéz a válás. Ezért leírnám a lehetséges okait, folyamatát, és azt, hogy mi várható utána.

 

Az odavezető út:

 

A válást általában nagyon sok esemény előzi meg, ami kiválthatja azt, hogy a pár ezt a megoldást választja. Általában azonban a nyugodtabb válások kiváltó okai a pár „félrecsúszása”, vagyis hogy más véleményen vannak, nem beszélik meg a problémáikat kellőképpen, vagy egy nehézség, pl. gyermek születése távolabb sodorja egymástól őket. Ezek után a kapcsolat egyre romlik, a kiváltó okoknak újabb és újabb következményei vannak, és végül bekövetkezik a válás.

A hangosabb válásoknál a kiváltó ok lehet bántalmazás, vagy az alkoholizmus által adódó problémák, de ez már egyre ritkább a mai világban.

 

Ahogy a 13 és fél éves megéli:

 

A gyerekeket ez általában nagyon megviseli, főleg ebben a változó, érzékenyebb korszakban, amiről már rengeteg cikkünkben beszéltünk. Eddig úgy érezhették, hogy mindkét szülőjükre számíthatnak, de a válás adta bizonytalan helyzettel már nem tudnak mit kezdeni. Belül, ha csak nem is tudatosan, de választás elé kerülnek, el kell dönteniük, hogy kinek a pártján álljanak. Persze ez inkább függ attól is, hogy a szülők megbeszélik, kinél is maradjon a gyerek. Legtöbb esetben az édesanyánál, és ilyenkor úgy érezhetik, hogy az édesapjuknak nem kellenek, lemondott róluk. Ez pedig igaz fordítva is.

 

Két szülő két helyen:

 

Egy idő után fokozatosan mindenkinek természetessé válik, hogy egyik szülő már nem „otthon” lakik. Nagyon gyakori, hogy a gyerek minden második hétvégét a másik szülőjénél tölti (annál a szülőnél, aki elköltözött). Az első pár héten még feszült lehet a hangulat az ilyen ottalvásoknál, különösen, ha nem beszélték még át, nem dolgozták fel a történteket. A gyerek jogosan azt gondolhatja, hogy az ő véleménye már nem számít, a szülők csak a saját javukra csinálták ezt, és, hogy a gyerek mit érez, az már csak másodlagos számukra. Ez persze a legtöbb esetben nem igaz, a szülők általában a legjobbat szeretnék a gyermeküknek, de ezt ebben a helyzetben nehéz megvalósítani.

 

A válás következményei:

 

Általában az elvált szülők egyike már nem láthatja olyan sokszor egyik gyerekét. Ráadásul legtöbbször az megy el, aki a válást okozta (ha ez egyértelműen megállapítható), tehát a gyereknek ezért is joga van haragudni rá. Érdemes felkészülni, hogy a megbocsátás nagyon hosszú folyamat lesz, és az összes érintettnek részt kell vennie a közösségi életben. A volt házastársak között sok minden konfliktust okozhat, de az egyik legfőbb probléma a pénzügyi megegyezés, a tartásdíj, és a vagyontárgyak elosztása.  Az elvált szülők nagy része nem talál magának új párt, és ez frusztrációt okozhat. Különösen az nem lép új kapcsolatba, aki a gyerekekkel maradt, mert több munkát vállal, hogy egyedül tudja eltartani magát és a gyerekeket is. Plusz teher lehet, hogy még a gyerekekre is figyelni kell, így nincs ideje ismerkedni.

 

 

A válással kapcsolatban végeztünk egy gyors felmérést is. 60 gyereket, 13 éveseket kérdeztünk meg arról, hogy a szüleik együtt élnek e?

Az eredmény meglepő és ijesztő volt, kerekítve 27%-ra rúgott. Ahhoz képest, hogy a házasság megszakításának ez a törvényes módja nem rég óta elfogadott, ez a százalékérték nagyon magas.

 

 

Az egyik internetes oldalon, amin böngésztem, találtam néhány érdekes információt:

  • A válóperek 71%-át a feleségek kezdeményezik.
  • A két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák.
  • 2005-ben a statisztikai adatok szerint 333 ezer elvált férfi és 491 ezer elvált nő volt Magyarországon.
  • Ma minden tízedik felnőtt ember elvált a házastársától.

 

Forrás: <http://valasinfo.hu/valas/valasok-szama-magyarorszagon-egy-kis-valas-statisztika>

 

 

A válás végül is szerintem mindenki számára nehéz, de így utólag túlélhető.

 

Bartók Maya és Kerék Rebeka Gerda

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?