A szülők segítenek? – Fernezelyi Sára

Az én korosztályomnak nagyon nehéz mit kezdeni a szüleivel. Elértünk abba a korba,  hogy fontosabbá válik a barátainknak való megfelelés mint a szüleinknek. Kialakul a saját ízlésünk. Ellentétben a fiatalabb korúakkal, amikor a szüleink öltöztetnek, és nekünk is azok a ruhák tetszenek mint nekik, elkezd egy saját kép, a saját stílusunk megjelenni. És már nem érdekel minket, ha anyukánk azt mondja: nekem ez így nem tetszik! Sőt, idegességgel tölt el.

Ilyen korban nagyon fura a gyerek és a szülei közötti kapcsolat. Nehéz szétválasztani az iskolai életet az otthoni élettel. Engem is fura érzéssel töltött el amikor a patrónusom meglátogatta a családunkat, mert fura volt összeegyeztetni az iskolát és a magánéletet. Kicsit riadt voltam, mert a tanárom egy kicsit más embert lát bennem mint a szüleim. Ő látja azt aki a barátaival hülyül, ám a családom meg az otthoni embert látja.

Egy másik fontos dolog a tanulás. Úgy gondoljuk, hogy mi magunkban meg tudunk tanulni mindent, majd azzal a tudattal megyünk suliba: biztos jól fog sikerülni doga, hiszen 4 órát tanultam rá! Ám ebbe nem számoljuk bele a chat-elést, a zene hallgatást, a sorozat nézését, ezek mind-mind elveszik a figyelmet.

Egy-egy üzenet elküldése; egy szám bekapcsolása, a szöveg figyelése; a sorozat/film cselekményre való összpontosítás : az összes elveszi a figyelmet és amit elvileg a tanulással töltöttél annak csak a 30%-a igazi készülés.

És ott vannak a jegyek. Mi van ha rossz lesz egy dolgozatot. Ez csak egy a sok közül. És mi van ha egy rossz jegyed van. Persze a szüleid leszidnak vagy nem szólnak semmit, de ott a kérdés, hogy ők hogyan írták volna meg. Nagyon sokat lehet veszekedni a szülőkkel, hiszen ők csak azt a jegyet látják. Nem tudják pontosan milyen, volt a dolgozat. Ha meg hazahoztad volna akkor meg megállapítanák, hogy ez milyen egyszerű és, hogy ők tökéletesre meg tudnák írni.

Persze a szüleid segíteni akarnak de ez nem mindig sikerül. Néha kicsit idegesítő is. De persze azért vannak, hogy néha idegesítsenek, néha segítsenek, néha kiakasszanak, néha imádjanak és persze egyfolytában szeressenek.

One comment on “A szülők segítenek? – Fernezelyi Sára

Vélemény, hozzászólás?