A pizza története ( Tábori Andris cikke)

Manapság már rendelünk, sütünk, és éttermekben is eszünk pizzát. Rengetegen kedvelik, köztük én is, és Nagy Samu statisztikái alapján az évfolyam kedvence is egyben. Most ennek a mindennapi ételnek a történetéről fogok írni.

pizza

A pizzát először ugyan a Dél-Itáliai görögök említik, mint „lapított tésztát”, amire saját készítésű Oliva olajukat kenték. De van olyan história is, ami szerint a pizza keletkezése a következő képpen zajlott: Egy kis olasz faluban egy szegény legény kopogtatott egy ház ajtaján. Az asszony volt csak otthon és nem tudta megkínálni semmivel, hiszen a kenyér még kelt. Megtalálta a megoldást: lecsípett egy kis darabot a tésztából, kilapította, és rádobált mindent, amit a kamrában talált. Ezután megsütötte, és már kész is volt. Azonban a mai pizza története, amit mi is ismerünk, és kedvelünk, a következő:

A Nápoly környékén élők nagy szegénységben éltek, a gyönyörű Dél-Olaszországban. A földi mennyországként emlegetett vidékben ők semmi átlagon felülit nem találtak. Egyre többen álmodtak egy új világról, ahol egy döntő fordulat következhet be. Néhányan nem is várakoztak sokáig és elindultak. Útjuk Amerika felé vezetett, főleg New York-ba. Itt folyt tovább az élet. Azonban a kivándorlóknak csak kevesebb, mint a 30%-a volt nő, így ők főztek a férfiakra. Olyan alapanyagokból kellett főzniük, amik ott is olcsón beszerezhetőek voltak. Ilyenekből készült a pizza is. A tésztára mindent rá lehetett rakni, ha nem volt semmi, akkor úgy ették. Így Amerikában már 1905-ben megnyílt az első pizzéria, amikor még Olaszországban nem is tudtak róla. Ami nemrég még a bevándorló szegények étele volt az a mindennapok része lett. Ekkor az olaszok sorsa már jobbra fordult. Teltek múltak az évek, és néhány generációval később elkezdtek visszaköltözni saját hazájukba. Itt rendkívül gyorsan elterjedt a pizza, amit kint még kényszerből fogyasztottak. Sőt ezzel együtt hozták be Európába a hot dog-ot és a hamburgert is. Nem is volt nagyon drága, így szinte bárki fogyaszthatta. Ennek a rendkívül sikeres ételnek természetesen Magyarországra is eljutott a híre, ám az akkori pizza egyáltalán nem hasonlított a maihoz. Itt csak lapított kenyérnek nevezték, és háromszor olyan vastag volt. A tetejére mindenféle konzerveket kentek és így árulták.

Így keletkezett tehát az az étel, amit ma mindenféle módon eszünk, és mára már nem is tudunk nélküle élni.

 

Vélemény, hozzászólás?