A „Lean On” hatása a könnyűzenére – (Tábori Andris cikke)

Rengetegen hallgatják mostanában Taylor Swift, Adele, és még sok-sok más előadó egyébként remek, de teljesen általános pop számait. Ezzel ellentétben bizonyára ismeritek a Major Lazer-t és egyik legnagyobb sikert aratott 2015-ben megjelent számukat a „Lean On”-t. Koncert és fesztivál meghívásaik nagyban megnőttek a dal hatására, YouTube-os megtekintésük egymilliárd fölött jár. De vajon ez minek köszönhető? Valószínűleg a különleges zenei világnak, és annak, hogy különbözik az átlagos mai slágerektől. A videoklipet is Indiában forgatták, tehát minden szempontból érdekes.

Ebből adandóan nyilván sok más előadó is felfigyelt erre a stílusra, vagy a konkrét számra. Néhányan talán túlságosan is. Egyre többször hallok főleg a rádiókban eléggé hasonló számokat. Ezek közül most kettőt mutatok be, amelyekre nemrég figyeltem fel.

Kezdjük a magyarral. Egy Marge nevű énekesnő Váratlan nyár című számát a rádióban hallottam, és egyből feltűnt a hasonlóság. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz és hallgathatatlan, de azért valljuk be, felfedezhető benne ugyan az a zenei alap. Ja, és ez vezette a Petőfi rádió slágerlistáját is.

A másik kimondottan hasonló zenének egy amerikai srác, Mike Posner az előadója, és a szám címe pedig I Took A Pill In Ibiza. Itt sem arról van szó, hogy szörnyű, csak hát már van egy ilyen. Itt főleg a szám refrénjében hallható hangszeres betétet érdemes figyelni.

Tehát a mai világban, nem csak a zene terén, óriási sikereket lehet elérni azzal, ha egy picit különbözöl az átlagtól, és úgy néz ki, hogy ezért sokan követni fognak téged, de ez csak egy bizonyos pontig.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?