A 13 évesek és a sorozatok – Bek-Balla Flóra

Majdnem minden ember szeret sorozatot nézni, hisz a legjobb mód a kikapcsolódásra. 40 vagy annál kevesebb perces, bármikor abbahagyhatod és folyamatosan folytatódik a története. Szerintem ezért is jobb egy  filmnél. A hét közepén egy sorozatokról kapcsolatos kérdőívet készítettem, amire az évfolyam 70 diákja közül 25-en töltöttek ki. Úgy gondoltam sokkal könnyebb így feltérképezni a 13 évesek nézeteit, gondolkodásuk egy részét a sorozatokról.  Különféle kérdéseket tettem fel és különféle válaszok is érkeztek rá. Most ennek az eredményeit láthatjátok.

Első kérdésem az volt, hogy kinek melyik a kedvenc sorozata. Sokféle válasz érkezett, de főképp a mai legnépszerűbb sorozatok jöttek szóba, pl. Pretty Little Liars, South Park, Jóbarátok és az Így jártam Anyátokkal. Ezen is látszik, hogy a 13 évesek nagyon sok közösségi oldalt néznek, hisz ott is hihetetlen számban “gyártanak” olyan oldalakat, amik ezekről a sorozatokról szól.  Sokan ezért is kezdenek el egy sorozatot nézni, még ha nem is érdekli őt annyira.

Névtelen kép

Második kérdésem az volt, hogy miért szeretik, amire nagyjából egyhangú válaszok jöttek. Az emberek háromnegyedének az volt a válasza, mert vicces és érdekes a történet. Sokak azért kezdik el nézni, mert nevetni akarnak, vagy akár félni, izgulni. De vannak akik csak azért, mert a kedvenc színészük pont abban a sorozatban szerepel és meg akarják nézni, milyen szerepet ölt magára vagy, hogy, hogy játszik egy másik sztoriban.  Rengeteg ember van, aki csak azért folytatja a sorozatot, mert megtetszett neki egy szereplő a sok közül vagy nem tudja befejezni, mert még mindig folytatják és meg akarja tudni mi fog történni, de már halálra unja magát az epizódok nézése közben. Én is ezek az emberek közé tartozom.

Névtelen képKövetkező kérdésemben érdekes információkra leltem. Amikor készítettem a kérdőívet, azt hittem, hogy sokkal többen fogják a fantasy-t vagy az akciót választani, hisz rengeteg népszerű sorozat ezekre a témákra épül. De nagyot lepődtem, amikor a vígjátékot választották a legtöbben (23-an/92%).  Mondjuk megértem, hisz egy halom olyan akció vagy fantasy sorozat van, ami borzasztóan unalmas, ezzel ellentétben a vígjátékot nem lehet nagyon elrontani.  Mindig megnevettetnek, jó kedvre derítenek és mosolyt csalnak az arcodra.

Névtelen képMivel tudtam, hogy mostanában is néz mindenki valamilyen sorozatot, ezért az ötödik és egyben a hatodik kérdésem az volt, hogy milyen sorozatot néznek aktuálisan és ha igen, akkor tetszik neki vagy nem. Mint tudtam, mindenki néz sorozatot és mindenkinek tetszik amit éppen néz. Ebből az információból kiderült, hogy nincs nagyon olyan sorozat, ami szerintük rossz lenne vagy ha lenne is azt abbahagyták. Mindenki a saját ízlése szerint néz sorozatot, viszont választani már kevésbé.

Névtelen képAz ábra alapján látszik, hogy ki nézett meg újra egy sorozatot. A 25 ember közül 15 ember (60%) nézett meg már újra egy sorozatot és 10 ember (40%) pedig még nem. Általában kedvencüket nézték meg újra, van aki többször is, pl. 3-szor. Itt is népszerű és híres sorozatokat néztek meg ismét, amiről az vonható lett, hogy például akinek ajánlották azt a sorozatot amit már megnézett újból, azt megszerette a nézése közben.

Az utolsó előtti kérdésem az volt, hogy milyen sorozatot akarnak megnézni a jövőben.  Sokak inkább felnőttesebb vagy nagyosabb sorozatot akarnak nézni, gondolom amit még nem tudtak megnézni vagy nem engedték meg nekik. Pár ember be akarja fejezni amit éppen néz vagy megint megnézni azt a sorozatot, amit már sokadjára nézett meg.

Névtelen képNévtelen képAz utolsó ábrából az derült ki, hogy még mindig a közkedvelt sorozatok “győznek”. Első helyen a Hazug Csajok Társasága végzett, amin nem vagyok meglepődve, hisz egy pénzes és egy közismert  sorozat, ami már régóta fut. Második az Így jártam Anyátok volt, ami ugye vígjáték, így tudni lehetett, hogy ezt sokan nézik. Harmadik pedig 2 animációs sorozat lett, a South Park és a Simpson Család, amik leginkább fiúk körében kedvelt, de most már sok lány is nézi. Holtversenyben még a Friends végzett, ami megint egy vígjáték és amerikai. Ami még nagyon érdekes, hogy senki se írt bármilyen magyar sorozatot, ami arra utal, hogy nem is néznek  vagy ha el is kezdték, azt nem folytatták. Ebben egyet is értek velük, mert sok magyar sorozatot ismerek, de semelyik sem volt jó, izgalmas vagy érdekes.

Vélemény, hozzászólás?