A 13 évesek és a politika viszonya – Fernezelyi Sára

Politika. Nagyon fura. Nem is nagyon lehet megmagyarázni, hogy micsoda. Főleg nem egy 13 évesnek. Ebben a korban kezdünk rájönni, hogy hogy is működnek a dolgok. Kezd érdekelni minket a politika, és az ország működése. Manapság az ember nagyon sok helyről tud értesülni a politikáról. A szüleitől, újságokból, barátaitól, munkahelyéről, hírportálokról,  iskolából, és persze TV-ből, rádióból, plakátokról. Ám nagyon nehéz őket értelmezni. Mindegyik mást mond, máshogy közvetít és más szemszögből mondja el ugyanazt az eseményt.Névtelen kép

Ám ez alapján az ábra alapján egyértelműen kiderül, hogy általában ez a korosztály a szülei nézeteit helyesli. Ez nem is csoda hisz tőlük hallasz legtöbbet ezekről a dolgokról. Mivel hozzájuk ragaszkodsz, egyetértesz velük. Ám egy másik érdekes adat, hogy nagyon sokaknak van saját véleménye. Ez nagyon érdekes, tehát már sokan vannak akik maguk olvasnak híreket és maguk alakítják ki, hogy mit hisznek el, mit gondolnak.Névtelen kép

Érdekes dolog derül ki ebből az ábrából. Persze a válaszadók több mint fele a szüleitől értesül az új politikai viszonyokról,  de már sokan olvasnak ebben a korban hírportálokat, és onnan értesülnek mi történik a nagyvilágban.

Névtelen kép

És még egy nagyon érdekes információ. A mi környezetünkben, az iskolában, az évfolyamról ki, hogy vélekedik a mostani kormányzati rendszerről? És a válaszolók legnagyobb százalékának nem tetszik a mostani felállás. De azért vannak páran akik erről máshogy vélekednek.Nagyon érdekesek ezek a meglátások. És végül összeszedtem pár gyerek véleményét mi az a politika.

  • Anya ügyel a pénzre, tehát ő a KORMÁNY. Nagyapád ügyel arra, hogy minden rendben legyen, tehát ő a SZAKSZERVEZET. A babysitterünk a DOLGOZÓ OSZTÁLY, és mi mindannyian azért dolgozunk, hogy Te, a NÉP jól érezd magad és mindened meglegyen. A pár hónapos öcséd pedig a közös JÖVŐNK.
  • Valami veszélyes dolog.
  • A politika az nagyon rossz.
  • Az a dolog ami a TV-ben szokott menni és a szüleim mindig vitatkoznak rajta.
  • Olyan dolgok amiről mindenki tud, de senki sem érti. Mindenki vitatkozik róla, de senki se tudja miért. Mindenki látja a TV-ben, de senki sem tudja miért nézi.

Vélemény, hozzászólás?