13 év körüli uralkodók (Írta: Szóráth Csaba)

Kisebb kutatással nyugodtan kijelenthető, hogy szinte mindegyik civilizáció rendelkezik 13 év körüli uralkodóval. De mielőtt elhinnénk, hogy ezek mindegyike egyedül kormányzott, le kell írnom, hogy ez nem egészen igaz, a valóság ettől elég távol áll. Szögezzük le előre, hogy bár ők az uralkodók, nem ők kormányoztak, legalábbis inkább a tanácsadóik tették ezt, és voltak, akik vakon megbíztak gyámjukban. Vegyük például XIII. Lajost, aki még anyját is száműzte emiatt.
De nem is olyan nagy baj a korlátozottabb gyerek uralkodók, ha nincs probléma a helyettük kormányzó tanácsadóikkal, hiszen ők nem csak egy ideiglenesen kormányzó gyámok, akik segítik és elvégzik az fiatal uralkodó munkáját, hanem képesek kihasználni hatalmukat, és olyan döntésekre befolyásolni az uralkodót, amik neki kedveznek. És ez egy fontos kérdést tesz fel. Vajon van-e értelme a 13 év körüli uralkodóknak, vagy csak egy hatalmi játszma bábjai.

Erre egy példa egyiptomi uralkodónk XIII. Ptolemaiosz, aki 11-12 évesen került hatalomra, és 18 éves nővérével, VII. Kleopátrával uralkodott. Apjuk végrendelete alapján a római senatus felügyelte a problémamentes hatalomátvételt, és Pompeius lehetett a gyámja, csak ahogy az előbb is említettem, őt is befolyásuk alatt tartották az udvar híres kegyencei, és elűzték Kleopátrát. Csakhogy Kleopátra nem hagyta ennyiben a dolgot, sereget gyűjtött és polgárháborút robbantott ki. Ptolemaiosz Pompeiusszal kötött szövetséget, de később meggyilkoltatta, hogy bizonyítsa Caesar iránti hűségét. Caesar azonban azt akarta, hogy béküljön ki nővérével, azonban az egyiptomi király ehelyett a rómaiak ellen vezette seregét, de vereséget szenvedtek, és úgy tartják, hogy menekülés közben a Nílusba fulladt.

E példa alapján talán nyugodtan gondolhatjuk, hogy akkor nincs az egésznek semmi haszna, csak a hatalom megszerzéséért való küzdelmet idézi elő. Ugyanakkor, ha az ifjú uralkodó tanácsadói nem öncélúak, akkor az uralkodó elsajátíthatja az uralkodás „szabályainak” fontos elemeit és a jó uralkodóvá válás titkait, és a lehető legfelkészültebb lesz, amikor már képes önállóan kormányozni.
De ha nem sikerült meggyőzni valakit az egyik érv mellet, akkor itt még egy példa röviden.
IV (leprás) Balduin nem csak, hogy fiatalon került trónra, de betegen is, és eleinte nem is ő intézkedett. Ennek ellenére mégis képes volt egyedül kormányozni mindaddig, amíg az egészségi állapota képtelenné tette feladatai elvégzésére. Rendkívüli bátorsággal rendelkezett és a csatákban a sereg élen haladt.
Tehát láthatjuk, hogy a kérdésre egyértelmű választ nem minden esetben tudunk adni. Minden érvet meg lehet érteni, de cáfolni is tudjuk. Az bizonyos azonban, hogy a 13 év körüli uralkodó képtelen volt önállóan kormányozni, hiszen nem állhatott még készen se szellemileg, de még talán fizikailag sem uralkodói kötelességeinek végrehajtásához.

Források:

http://mult-kor.hu/20120924_befolyasos_gyermekkiralyok?print=1

https://hu.wikipedia.org/wiki/IV._Balduin_jeruzs%C3%A1lemi_kir%C3%A1ly

Vélemény, hozzászólás?